Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα επόμενα βήματα της δικαιοσύνης η οποία έχει βάλει στο «μικροσκόπιό» της τις σοβαρές καταγγελίες του Σταύρου Κοντονή ότι γνωστός επιχειρηματίας ευνοήθηκε από την σκανδαλώδη διάταξη η οποία ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μετέτρεψε το αδίκημα της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Με μια κατάθεση-βόμβα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης έβαλε στο κάδρο της εισαγγελικής έρευνας υπόθεση διαφθοράς με κεντρικό πρόσωπο επιχειρηματία, τον οποίο κατονόμασε, που το καλοκαίρι του 2019, λίγες μόλις ημέρες μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, απαλλάχτηκε, λόγω παραγραφής, από το αδίκημα της δωροδοκίας ανώτατου στελέχους κρατικής εταιρείας το οποίο καταδικάστηκε σε κάθειρξη 5 ετών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο επιχειρηματίας βρίσκεται, πλέον, στο επίκεντρο της ανοικτής εισαγγελικής έρευνας και δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν άμεσα εξελίξεις. Η κατάθεση Κοντονή, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, έχει μεγάλη βαρύτητα λόγω της θεσμικής θέσης που κατείχε ως πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Δικαιοσύνης την κρίσιμη περίοδο όπου φαίνεται να εξελίχθηκε το παρασκήνιο που οδήγησε στην ψήφιση της διάταξης που χαρακτηρίστηκε «πλυντήριο».

Μάλιστα, ο Σταύρος Κοντονής φέρεται να έχει ενισχύσει τις καταγγελίες του περί σκοπιμότητας πίσω από την επίμαχη διάταξη με αναφορές σε συγκεκριμένα γεγονότα που υπέπεσαν στην αντίληψη του ενώ ήταν υπουργός τα οποία, κατά τον ίδιο, συνδέονται με την επίμαχη υπόθεση. Η αξιολόγηση της κατάθεσης του πρώην υπουργού δεν αποκλείεται να ανοίξει το δρόμο για την εξέταση και άλλων μαρτύρων.

Άλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σταύρος Κοντονής είναι έτοιμος να προτείνει και άλλα πρόσωπα τα οποία είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν, με τις καταθέσεις τους, τις αναφορές του.