Στο πρόσωπο του ενός κατηγορουμένου αναγνώρισαν αυτόπτες μάρτυρες τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρια κατά μεταναστών στο στέκι «Αντίπνοια», στα Κάτω Πετράλωνα, η οποία αποδίδεται σε ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής, καταθέτοντας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.

«Αυτός είναι απόλυτα. Αν έρχεται κάποιος με μαχαίρι κατά πάνω σου δεν μπορείς να τον ξεχάσεις. ακόμη και σήμερα τον θυμάμαι», είπε η Κ. Γ. με απόλυτη βεβαιότητα στους δικαστές.

Οι Β. Σ. και Α. Σ. αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» είχε γίνει από περίπου δέκα μέλη της Χρυσής Αυγής, μεταξύ τους και οι δύο κατηγορούμενοι, οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτες. Η ομάδα των κρανοφόρων εισέβαλαν στον χώρο την ώρα που γινόταν μάθημα ισπανικών σε μικρά παιδιά, προκάλεσαν καταστροφές στο χώρο και μαχαίρωσαν δύο από τους παρευρισκόμενους.

Η Βασιλική Μάργαρη περιέγραψε στο δικαστήριο τι ακριβώς συνέβη λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Στο χώρο ήταν τέσσερα άτομα. Όπως κάθε Δευτέρα στις 7:70 είχαμε μάθημα Ισπανικών. Η Αντίπνοια είναι ένα πολιτικό στέκι, αναρχικό, με διάφορες δραστηριότητες. Ανοιχτή ήταν μόνο η κεντρική πόρτα. Μπαίνει ένας με μαύρα ρούχα και κράνος, κατεβαίνει σκάλες σηκώνει το χέρι ναζιστικά και δίνει το παράγγελμα: “Με τους χαιρετισμούς της ΧΑ μ……..ά θα πεθάνετε”. Με το που δίνει το παράγγελμα ο φασίστας κατεβαίνουν ακόμη 10 όλοι με κράνη. Φαινόταν ότι ο καθένας είχε συγκεκριμένο ρόλο. Ήμασταν σε συγκεκριμένη θέση και εγκλωβιστήκαμε. Έσπαγαν έβριζαν φώναζαν. Προσπαθώ να προφυλαχτώ και βλέπω το Γ. Μ. (θύμα που μαχαιρώθηκε). Οι 2-3 που κατευθύνονται απειλητικά προς αυτόν, ο ένας τον ψεκάζει με σπρέι, και παράλληλα, ο κατηγορούμενος Β. Σ. τον μαχαιρώνει με ένα μαχαίρι τρία χτυπήματα, ο Γ. Μ. ήταν σε εμβρυακή θέση. Ο Β. Σ. με είδε και τον είδα. Ήρθαμε πάρα πολύ κοντά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το βλέμμα. Δεν θυμάμαι αν είχε βγάλει το κράνος ή αν ήταν ανοιχτό. Ο Γ. Μ. ήταν πλημμυρισμένος στο αίμα. Προσπαθούσαμε να βρούμε τις πληγές. Νοσηλεύτηκε 20 ημέρες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά η δίωξη σε βάρος των κατηγορουμένων ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα, αλλά αναβαθμίστηκε ποινικά το κατηγορητήριο, καθώς οι δικαστές έκριναν ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αξιόποινης πράξης τους συνιστούν απόπειρα ανθρωποκτονίας. Μάλιστα οι δύο κατηγορούμενοι, οι οποίοι ήταν ελεύθεροι κλήθηκαν σε απολογία από τις εφέτες ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, οι οποίες διενεργούν την έρευνα για τη Χρυσή Αυγή και κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Δευτέρα.