Στους εφόρους πέφτει το βάρος της έρευνας για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος της λίστας Λαγκάρντ. Με απόφαση του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτης Αθανασίου οι ελεγκτές των εφοριών θα κληθούν να αναλάβουν τους σχετικούς φακέλους προκειμένου να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα.

Και αυτό γιατί το ελάχιστο προσωπικό του ΣΔΟΕ, όπως έλεγε αρμόδια πηγή, είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στον τεράστιο αριθμό των επίμαχων υποθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 2072 φακέλους έχουν ερευνηθεί μόλις 100!

Έτσι ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε από τους προανακριτικούς υπαλλήλους του ΣΔΟΕ και τους προϊσταμένους του ΚΕΦΟΜΕΠ να ορίσουν υπαλλήλους οι οποίοι έχουν ελεγκτικά καθήκοντα προκειμένου να διενεργήσουν προσωρινό και πλήρη έλεγχο τον οποίο θα ολοκληρώσουν εντός δυο μηνών.

Η εξέλιξη αυτή φέρεται να έχει προκαλέσει την αντίδραση του γενικού γραμματέα εσόδων καθώς θεωρεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πως του αφαιρούνται ελεγκτές και δεν μπορεί να εισπράξει πρόστιμα. Εισαγγελικές πηγές, όμως, φέρονται να απαντούν πως «οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ δεν επαρκούν και οι ελεγκτές δεν ανήκουν ούτε στον κ.Θεοχάρη ούτε στους εισαγγελείς. Οφείλουν να φέρνουν χρήματα στον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει υπάλληλος που να μην μπορεί να πλησιάσει ο εισαγγελέας».

Την ίδια ώρα, την παρακολούθησης του συγκεκριμένου προγράμματος ανέλαβε ο επίκουρος εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης.

Ο εισαγγελέας ξεκινά άμεσα προσωπικούς ελέγχους σε όλες τις εφορίες του νομού Αττικής προκειμένου να διαπιστώσει την πρόοδο στην εκτέλεση της συγκεκριμένης παραγγελίας.

Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή γίνεται εντός των αρμοδιοτήτων των οικονομικών εισαγγελέων καθώς αφορά αποκλειστικά και μόνο την εκτέλεση των παραγγελιών τους και δεν συνιστά κανενός είδους παρέμβαση στο έργο των φορολογικών αρχών.