Τρεις νέες δικογραφίες σχηματίζονται από τις διωκτικές αρχές για επεισόδια που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες στη Χαλκιδική, συνδεόμενα με τις αντιδράσεις ντόπιων κατοίκων για τα μεταλλεία χρυσού στην περιοχή τους.

Η Αστυνομία καλεί άλλους 54 κατοίκους της Ιερισσού και της Μεγάλης Παναγίας να καταθέσουν ανωμοτί, δηλαδή ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων, οι πρώτοι στην αστυνομική διεύθυνση Χαλκιδικής στον Πολύγυρο και οι δεύτεροι στο αστυνομικό τμήμα Αρναίας.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τρεις νέες δικογραφίες στο πλαίσιο προκαταρκτικών εξετάσεων που είχε παραγγείλει η εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πολυγύρου. Τα αδικήματα που ερευνώνται είναι όλα σε βαθμό πλημμελήματος και αφορούν μεταξύ άλλων τις πράξεις της αντίστασης κατά της αρχής, της διατάραξης κοινής ειρήνης κ.ά.

Δύο από τις δικογραφίες περιλαμβάνουν ισάριθμα περιστατικά που κατήγγειλαν εργαζόμενοι της ‘Ελληνικός Χρυσός’, σύμφωνα με τους οποίους, δέχθηκαν επίθεση και παρεμποδίστηκαν με απειλές να πάνε στη δουλειά τους, από κουκουλοφόρους στο Χονδρό Δέντρο. Η τρίτη δικογραφία αφορά επεισόδια που έγιναν στις αρχές Μαρτίου μεταξύ κατοίκων της Ιερισσού και αστυνομικών δυνάμεων, όταν οι πρώτοι έστησαν οδοφράγματα στην είσοδο του χωριού, βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και σε ελαστικά, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τη διέλευση αστυνομικών που κατευθύνονταν στον οικισμό για να συνδράμουν συναδέλφους τους στις έρευνες για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας στις Σκουριές, ένα μήνα πριν.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες 27 άτομα, στην πλειονότητά τους κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, κατέθεσαν ανωμοτί στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο δικογραφίας που σχηματίζεται για σειρά επεισοδίων που σημειώθηκαν από το Μάιο έως τον Αύγουστο και συνδέονται με τις αντιδράσεις για τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής.

Στο μεταξύ, μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών Θεσσαλονίκης για να αποφασίσει εάν θα κάνει δεκτό το αίτημα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Π. Γιαννάκη για τον ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή, ο οποίος θα φέρει εις πέρας την ποινική διερεύνηση για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της ‘Ελληνικός Χρυσός’ στις Σκουριές, υπόθεση για την οποία έχουν ήδη προφυλακιστεί τέσσερα άτομα.