Πέντε κατασχεθέντες ηλεκτρονικούς υπολογιστές απέστειλαν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς στο Κέντρο Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να εντοπιστούν τα ίχνη εκείνου ή εκείνων που αλλοίωσαν την λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ» με τα στοιχεία καταθετών στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.

Οι υπολογιστές, τρεις από το υπουργείο Οικονομικών όταν υπουργός ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο πρώτος που παρέλαβε την λίστα, και οι άλλοι δύο από το ΣΔΟΕ την περίοδο που επικεφαλής ήταν ο Γιάννης Διώτης, κατασχέθηκαν καθώς ήταν αυτοί που «άνοιξαν» το επίμαχο υλικό που έστειλαν οι γαλλικές αρχές στην Ελλάδα.

Τα τρία μηχανήματα από το υπουργείο Οικονομικών είναι, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αυτά που χρησιμοποιήθηκαν από τον συνεργάτη του κ. Παπακωνσταντίνου όταν, σύμφωνα με τις σχετικές μαρτυρικές καταθέσεις, έλαβε εντολή να δει το περιεχόμενο της λίστας και να εντοπίσει τις μεγαλύτερες καταθέσεις.

Οι άλλοι δύο υπολογιστές που κατασχέθηκαν από το ΣΔΟΕ, χρησιμοποιήθηκαν για να ανοιχθεί το «στικάκι» και, σύμφωνα με τον κ. Διώτη και την δικηγόρο συνεργάτιδά του, να δημιουργηθεί αντίγραφό του.

Στο πλαίσιο μάλιστα αυτού του κρίσιμου πλέον σημείου της έρευνας οι Εισαγγελείς κάλεσαν εκ νέου τον κ. Διώτη σε κατάθεση, τρίτη φορά, αλλά και την δικηγόρο που τον βοήθησε στο άνοιγμα και την αντιγραφή του ηλεκτρονικού αρχείου. Ήδη οι καταθέσεις αυτές έχουν διαβιβαστεί στην αρμόδια προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε στο «στικάκι», η οποία επίσης διαβιβάστηκε στην Βουλή, επισημαίνει πως η αλλοίωση δεν έγινε σε αυτό το αρχείο, το οποίο είχε παραδώσει ο κ.Διώτης στον κ.Βενιζέλο.