Υπερβολικός αριθµός κρατουµένων (406 συγκεκριμένα) που συνωστίζονται σε µικρά κελιά, µε πολλούς να κοιµούνται στο έδαφος, χωρίς στρώµατα, ανήλικοι που δεν έχουν µέχρι σήµερα διαχωριστεί από τους νεαρούς ενηλίκους, προσωρινά κρατούµενοι που δεν έχουν διαχωριστεί από τους καταδικασµένους είναι ορισµένες από τις διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, κλιµάκιο του οποίου επισκέφτηκε το ειδικό κατάστηµα κράτησης νέων Αυλώνα.

Η επίσκεψη στις 8 Μαΐου 2012 είχε σκοπό την ενηµέρωση του Συνηγόρου του Πολίτη για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατούµενων νέων. Ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη αρµόδιος για τα ∆ικαιώµατα του Παιδιού και ειδικοί επιστήµονες µίλησαν µε µαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων (∆ηµοτικού, Γυµνασίου και Λυκείου), και συναντήθηκαν µε τη ∆ιευθύντρια, την κοινωνική υπηρεσία και τοναρχιφύλακα των φυλακών.

Το κλιµάκιο του Συνηγόρου διαπίστωσε πάντως και θετικές εξελίξεις στις οποίες περιλαµβάνονται οι προσπάθειες που γίνονται στα σχολεία για θετική ενεργοποίηση των κρατουµένων σε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες (οµάδες τέχνης, µουσικής, θεάτρου, σκάκι, περιοδικού, κ.ά.).

Ο Συνήγορος του Πολίτη θα ενηµερώσει το αρµόδιο υπουργείο ∆ικαιοσύνης, ∆ιαφάνειας και Ανθρώπινων ∆ικαιωµάτων, για τις νεότερες διαπιστώσεις του.

Προηγούµενες εκθέσεις του µε συγκεκριµένες προτάσεις δεν έχουν µέχρι σήµερα λάβει έγγραφη απάντηση. Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ήδη επισκεφθεί χώρο, στον οποίο κατά το υπουργείο θα µπορούσε ενδεχοµένως να δηµιουργηθεί ειδικό κατάστηµα κράτησης ανηλίκων (κάτω των 18 ετών), και έχει αποστείλει τις παρατηρήσεις του, ως προς την καταλληλότητά του.

Η επίσκεψη του Συνηγόρου του Πολίτη πραγµατοποιήθηκε σε συνέχεια των αυτοψιών και επισκέψεων που έχει πραγµατοποιήσει η ανεξάρτητη αρχή τα προηγούµενα χρόνια, στο πλαίσιο της αρµοδιότητάς της.