Προσχηματικές κλητεύσεις κρατουμένων από κατηγορούμενους, για να καταθέτουν ως μάρτυρες σε δίκες στην Αθήνα, με απώτερο στόχο την μεταγωγή τους στον Κορυδαλλό φαίνεται να διαπιστώνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός με εγκύκλιο του προς τους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας ζητεί να επιστρέφουν, άμεσα, στις φυλακές από τις οποίες έγινε η μεταγωγή τους, οι κρατούμενοι, πολλές φορές επικίνδυνοι, οι οποίοι προσέρχονται στα δικαστήρια της Αθήνας για να εξεταστούν ως μάρτυρες.

Με την εγκύκλιο του ο κ. Πλιώτας ζητεί από τους αρμόδιους εισαγγελείς να «μπλοκάρουν» τις μεταγωγές στην περίπτωση που διαπιστώνουν ότι οι κλήσεις δεν είναι εμπρόθεσμες και δεν αναφέρουν το θέμα για το οποίο  θα εξεταστεί ο μάρτυρας- κρατούμενος.

Έχει παρατηρηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι σε πολλές περιπτώσεις οι κρατούμενοι καλούνται σε δίκες οι οποίες διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα οι μάρτυρες- κρατούμενοι να «ξεχνιούνται» στον Κορυδαλλό.

Για το λόγο αυτό ο κ. Πλιώτας  επισημαίνει στην εγκύκλιο του πως  οι εισαγγελείς πρέπει να φροντίζουν για την επιστροφή του κρατουμένου στη φυλακή που κρατείται, όπως  έχουν  υποχρέωση από το νόμο,  αμέσως μόλις εκλείψει  ο λόγος της μεταγωγής.