Δώδεκα υποθέσεις απάτης σε βάρος επιχειρηματιών και καταστηματαρχών εξιχνίασε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σχημάτισε δικογραφία σε βάρος δύο ατόμων, ηλικίας 43 και 53 ετών.

Οι δράστες, για μεγάλο χρονικό διάστημα (από Απρίλιο του 2013 έως και τον Αύγουστο του 2014), έπειθαν τα θύματά τους να εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες διαδικτυακών αγορών, αποσπούσαν τους κωδικούς τους και αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Συγκεκριμένα οι οι δράστες τηλεφωνούσαν σε ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες διαφόρων καταστημάτων και επιχειρήσεων (ψιλικών, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.τ.λ.) σε διάφορες περιοχές της χώρας και παρουσιάζονταν ως τεχνικοί εταιρείας που έχει εγκαταστήσει μηχανήματα έκδοσης προπληρωμένων καρτών διαδικτυακών συναλλαγών στα καταστήματά τους. Τους ζητούσαν να εκδώσουν συγκεκριμένες προπληρωμένες κάρτες των 100 ευρώ και ισχυριζόμενοι ότι ενεργούν έλεγχο προς διακρίβωση της ορθής λειτουργίας των μηχανημάτων, τους ζητούσαν τον σχετικό κωδικό τους, ενώ τους ενημέρωναν ότι μετά τον έλεγχο οι κάρτες θα ακυρωθούν.

Σε επικοινωνία που είχαν στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων με την πραγματική διαχειρίστρια εταιρεία, διαπίστωναν ότι είχαν εξαπατηθεί, καθότι οι επίμαχες κάρτες ουδέποτε είχαν ακυρωθεί, αλλά αντιθέτως είχαν χρησιμοποιηθεί άμεσα σε διάφορες διαδικτυακές συναλλαγές.

Τα στοιχεία των δραστών ταυτοποιήθηκαν, αλλά δεν βρέθηκαν οι διευθύνσεις των σπιτιών τους, καθώς συνεχώς άλλαζαν μέρος κατοικίας για να μην τους εντοπίζει η αστυνομία.

Τα χρήματα που έβγαζαν τα εξαργύρωναν σε παράνομα στοιχήματα, σε ιστοσελίδες διαδικτυακού τζόγου ή αγορών μέσω διαδικτύου.

Οι δράστες εξαπατούσαν σε διάφορες περιοχές τς χώρας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χαλκιδική και Πρέβεζα.