Το τελευταίο διάστημα αυξήθηκε ο αριθμός των λαθρομεταναστών που ζουν στη νότια Λακωνία και οι οποίοι δεν έχουν εργασία και διαμένουν σε παραπήγματα υπό άθλιες συνθήκες.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στην τοπική κοινωνία, που εντείνεται, μετά από επεισόδιο που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν νωρίς το βράδυ, δύο νεαροί Μαροκινοί λαθρομετανάστες που διαβιούν σε παραπήγματα στον κάμπο, κοντά στην πλατεία των Μολάων, επιτέθηκαν σε δασκάλα, την έριξαν στο έδαφος και της πήραν την τσάντα.

Την επόμενη βραδιά εμφανίστηκαν στο νοσοκομείο Μολάων τρεις αλλοδαποί τραυματισμένοι, ο ένας στο μάτι και οι άλλοι δύο στα πόδια και κατήγγειλαν ότι τους τραυμάτισε ομάδα κατοίκων της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Μονεμβασίας, Ηρακλής Τριχείλης, με ανακοίνωση του σημειώνει ότι, «ο Δήμος Μονεμβασιάς μετά τα τελευταία περιστατικά, καταδικάζει κάθε μορφή βίας και θα προβεί σε κάθε ενέργεια, η οποία αφενός θα ενδυναμώνει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και αφετέρου θα συμβάλει στην αρμονική συνύπαρξη των οικονομικών μεταναστών, με γνώμονα την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη της περιοχής».

Η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου, με γραπτή δήλωσή της σημείωσε ότι «η αδράνεια της Πολιτείας να αντιμετωπίσει προληπτικά, άρα και αποτελεσματικά, τα φαινόμενα του κατευθυνόμενου κοινωνικού αποκλεισμού, της εξαθλίωσης των μεταναστών και της οργανωμένης ρατσιστικής συμμορίας, σε συνδυασμό με την απουσία πολιτικής μετανάστευσης, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα όχι μόνο των μεταναστών, αλλά και των Ελλήνων, καθώς η κουλτούρα του μίσους τρώει τις σάρκες της κοινωνίας». Πρόσθεσε ακόμη πως το πρόσφατο κρούσμα οργανωμένης ρατσιστικής αυτοδικίας σε χωριά της Λακωνίας, με τις αστυνομικές αρχές να παραμένουν μέχρι τώρα απλοί θεατές, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και κατέληξε επισημαίνοντας ότι, «οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στα θύματα της επίθεσης και αναμένουμε τον εντοπισμό των δραστών, που πρέπει άμεσα να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Πριν λίγες ημέρες ο Δήμαρχος Ευρώτα, Γιάννης Γρυπιώτης, με επιστολή του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του λόγω αθρόας εισροής μεταναστών στην περιοχή και ζήτησε άμεση παρέμβαση κι αποτελεσματικότερη αστυνόμευση για να αποφευχθούν τα χειρότερα.