Καθημερινά στο δήμο Αθηναίων δέκα συνεργεία της Δημοτικής Αστυνομίας που αποτελούνται από δύο άτομα το καθένα περιπολούν.

Μπαίνουν στις καφετέριες για να εντοπίσουν όσους μαγαζάτορες δεν συμμορφώνονται με τον αντικαπνιστικό νόμο. Και σε περίπτωση πιάσουν παραβάτες, τους… χρεώνουν με το ανάλογο τίμημα.

Ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας, Στυλιανός Κρασσάς, μιλώντας στο newsbeast.gr, αναφέρει ότι «από την 1η Οκτωβρίου του 2010 η δημοτική αστυνομία κάνει ελέγχους στα μαγαζιά για να πιάσει όσους μαγαζάτορες δεν συμμορφώνονται με τον αντικαπνιστικό νόμο».

Ο κ. Κρασσάς εξηγεί ότι από τη στιγμή που οι δημοτικοί αστυνομικοί βγήκαν στους δρόμους για το συγκεκριμένο σκοπό, έχουν γίνει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 4.500 ελέγχους.

«Λειτουργούμε με καταγγελίες από πολίτες αλλά και από αυτές που γίνονται στο υπουργείο Υγείας. Βγάζουμε δέκα συνεργεία (2 άτομα το κάθε ένα) την ημέρα. Βγάζουμε τρία στο κέντρο, που είναι το πρώτο δημοτικό διαμέρισμα και από ένα στα υπόλοιπα διαμερίσματα πρωί απόγευμα και μέχρι τις εννέα το βράδυ. Μετά τις εννέα λειτουργούμε μόνο με καταγγελίες στο πρώτο δημοτικό διαμέρισμα που είναι το κεντρικό.

Για να ισχύσει όμως ο αντικαπνιστικός νόμος, παρά τις καταγγελίες, οι δημοτικοί αστυνομικοί πρέπει να πιάσουν επ’ αυτοφώρω τους παραβάτες. Είναι ρητός σε αυτό το σημείο ο νόμος».