Φορτηγά ψυγεία, απορριμματοφόρα, μέχρι και νεκροφόρες επιστρατεύουν οι διακινητές λαθρομεταναστών, προκειμένου να μεταφέρουν στον τελικό προορισμό τους αλλοδαπούς, που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας.

Οι δουλέμποροι έχουν ξεπεράσει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας και στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη μηχανεύονται τις πλέον απίθανες μεθόδους μεταφοράς των μεταναστών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι τελευταίοι στοιβάζονται κατά δεκάδες σε καρότσες φορτηγών και καλύπτονται από διάφορα εμπορεύματα για να μη γίνουν αντιληπτοί σε ελέγχους.

Οι διακινητές δεν διστάζουν να βάλουν τους λαθρομετανάστες ακόμη και σε κρύπτες που κατασκευάζονται στη βάση, κάτω από τις καρότσες φορτηγών ή και σε φορτηγά-ψυγεία, με αποτέλεσμα να διατρέχει σοβαρότατο κίνδυνο η υγεία τους. Επιπλέον, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις, στις οποίες οι διακινητές τους υποχρεώνουν να φορούν πάνες, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να βγουν για τις προσωπικές τους ανάγκες!

Κατά το παρελθόν, διακινητής έπεσε στα χέρια των αστυνομικών, μεταφέροντας, σε περιοχή της Βορείου Ελλάδος, αλλοδαπούς με ασθενοφόρο που είχε κλέψει.

Εξίσου, ευφάνταστος ήταν διακινητής λαθρομεταναστών που πριν από περίπου δύο χρόνια συνελήφθη στον ορεινό όγκο των Γρεβενών. Είχε φορτώσει τους λαθρομετανάστες σε … απορριμματοφόρο. Το συγκεκριμένο όχημα είχε κινήσει την υποψία των αστυνομικών, καθώς κινούνταν σε περιοχή που δεν είχε γεωγραφική σχέση με την κοινότητα στην οποία ανήκε.

Μακάβριο ήταν το θέαμα που πριν από τρία χρόνια αντίκρισαν αστυνομικοί στο Τελωνείο των Κήπων. Διακινητής είχε διαμορφώσει ειδική κρύπτη σε νεκροφόρα, κάτω από το χώρο που τοποθετούνται τα φέρετρα, όπου είχε στοιβάξει σαν τα ποντίκια δύο λαθρομετανάστες.

Τελευταίο παράδειγμα της εφευρετικότητας των λαθροδιακινητών αποτελεί το σημερινό περιστατικό, με την καταδίωξη Ι.Χ. αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαιναν 13 λαθρομετανάστες, που σε κάνει ν’ αναρωτιέσαι αν τελικά η κλασική ερώτηση για το πόσα άτομα χωράνε σ’ έναν σκαραβαίο, ίσως τελικά να μην έχει μία μόνο απάντηση!