Οκτώ κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι από τους συνολικά 24 που κάθισαν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την υπόθεση της Πολυτεχνειούπολης που έφτασε στη δικαιοσύνη μετά από έφοδο της ΕΛΑΣ τον Σεπτέμβριο του 2022.

Το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή των 8 για σειρά κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων ενώ η κρίση του ήταν αθωωτική, ομόφωνα ή σε άλλες περιπτώσεις κατά πλειοψηφία, για τους 16 κατηγορούμενους.

Οι 8 καταδικάστηκαν κατά περίπτωση για τις κατηγορίες της συμμορίας (πλημμέλημα), ληστείες, διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών, οπλοφορία, οπλοκατοχή. Οι δύο εκ των οκτώ καταδικασθέντων κρίθηκαν ένοχοι μόνο για πλημμεληματικές πράξεις.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι βρίσκεται και ο φερόμενος ως αρχηγός, ο 30χρονος Αλβανός με το παρατσούκλι «Έσκο». Ο νεαρός κρίθηκε ένοχος για σειρά αδικημάτων, όπως συμμορία, ληστεία, διακεκριμένη χρήση ναρκωτικών και οπλοκατοχή. Ωστόσο ο 30χρονος αθωώθηκε κατά πλειοψηφία για την απόπειρα ανθρωποκτονίας αστυνομικού.

Στην απόφαση ως προς αυτό το σκέλος μειοψήφισαν οι τακτικοί δικαστές οι οποίοι είχαν την άποψη πως ο κατηγορούμενος έπρεπε να κριθεί ένοχος για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τους συνηγόρους των καταδικασθέντων να ζητούν από το δικαστήριο την αναγνώριση ελαφρυντικών για τους εντολείς τους.