Σε άρθρο της με τίτλο «Ποινικές διώξεις ενάντια στη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα», η εφημερίδα «L’ Echo» επισημαίνει ότι «η Χρυσή Αυγή απειλεί με ομαδική παραίτηση των 18 βουλευτών της, γεγονός που θα προκαλούσε επαναληπτικές εκλογές, υψηλού ρίσκου για τον κυβερνητικό συνασπισμό, τη στιγμή που η Αθήνα θα μπορούσε να χρειαστεί διαπραγμάτευση, για τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, με τους διεθνείς πιστωτές της». Το ίδιο άρθρο σημειώνει ότι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το ποσοστό της ΧΑ μειώθηκε από διψήφιο αριθμό σε 6,8%, μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα.

Η «Libre Belgique» σε άρθρο της με τίτλο «Ο αρχηγός του κόμματος Χρυσή Αυγή συλλαμβάνεται», αναφέρεται με τα πλέον απαξιωτικά σχόλια στον ηγέτη της ΧΑ, Ν. Μιχαλολιάκο: «Επαινεί τα ψηλά και γυμνασμένα κορμιά, ενώ ο ίδιος είναι κοντός και παχουλός. Ξεστομίζει ομιλίες γεμάτες μίσος, τιμώντας τους Σπαρτιάτες, την αντροσύνη και τον στρατό, ενώ ο ίδιος διαθέτει μία δυσάρεστη υψηλόφωνη φωνή. Παρά ταύτα, όπως και ο Χίτλερ, μαγνητίζει τους ακροατές του. Οι λοχαγοί του ορκίζονται στο όνομά του. Όταν μπαίνει σε μία αίθουσα, στέκονται προσοχή, χειροκροτούν τον κάθε λόγο του. Και όλοι ανεξαιρέτως, ενώ βρίσκονταν με χειροπέδες, ταπεινωμένοι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, φρουρούμενοι από αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής ομάδας, ούρλιαξαν: “Ζήτω ο αρχηγός!”. Δηλαδή: Ζήτω ο Νίκος Μιχαλολιάκος, 56 χρονών, πρόεδρος και ιδρυτής του κόμματος της Χρυσής Αυγής, μαθηματικός, εισοδηματίας κατ’ επάγγελμα, ιδιοκτήτης, μαζί με τη γυναίκα του, ενός οίκου ανοχής». Το ίδιο άρθρο υπενθυμίζει ότι ο «Φύρερ» έχει θητεύσει ξανά στη φυλακή, δύο φορές, το 1976 και 1978, λόγω βιαιοπραγιών.

Η εφημερίδα «Le Soir» δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Ο αρχηγός του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή συλλαμβάνεται». Σκιαγραφώντας το πορτρέτο του ηγέτη της Χρυσής Αυγής (ΧΑ), Ν. Μιχαλολιάκου, η βελγική εφημερίδα, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής: «Η ραγδαία άνοδος της ΧΑ άρχισε όταν η αντίπαλη ακροδεξιά παράταξη, το ΛΑΟΣ, συντάχθηκε με την πολιτική λιτότητας, το 2011, αφήνοντάς της το πεδίο ελεύθερο στη διεκδίκηση τις ψήφους διαμαρτυρίας». Υπό τον τίτλο «Καλπάζουσα ανεργία», το άρθρο επισημαίνει: «Για πρώτη φορά εκλεγμένος το 2010, ως δημοτικός Σύμβουλος στην Αθήνα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος επιμένει στις φασιστικές ή νεοναζιστικές θέσεις του. Εμφανίζεται στις τηλεοπτικές κάμερες χαιρετώντας ναζιστικά τους αριστερούς αντίπαλους του. Το 2012, αρνείται, για πολλαπλή φορά, την ύπαρξη θαλάμων αερίων και χαρακτηρίζει τον Χίτλερ ως “μείζον πολιτικό πρόσωπο του 20ού αιώνα”».

Εξάλλου στην ιστοσελίδα ευρωπαϊκής ενημέρωσης EUΟbserver.com δημοσιεύεται άρθρο γνώμης με τίτλο «Η απαγόρευση της Χρυσής Αυγής δεν είναι η λύση: μετά θα ακολουθήσει η Αριστερά». Το άρθρο δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό εκείνων που πανηγυρίζουν για τη σύλληψη του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής και τη διάλυσή της από την ελληνική κυβέρνηση με αφορμή τη δολοφονία του Π. Φύσσα, ενώ χαρακτηρίζει τη διάλυση της ΧΑ «πολιτικό θεατρικό έργο».

Μεταξύ άλλων, ο συντάκτης του άρθρου που δημοσιεύει ο EUΟbserver σχολιάζει: «Ορισμένοι αισθάνονται ότι με τις επιδρομές στις τοπικές οργανώσεις (της ΧΑ), την κατάσχεση μερικών όπλων και τη σύλληψη των ηγετικών στελεχών της με την κατηγορία σχηματισμού εγκληματικής οργάνωσης, τα κυβερνώντα κόμματα, και ιδίως η Νέα Δημοκρατία, συνειδητοποίησαν εν τέλει, καθυστερημένα, ότι η Χρυσή Αυγή απειλεί τώρα και τα δικά τους συμφέροντα όσο και εκείνα της Αριστεράς και των μεταναστών. Ίσως να είναι έτσι».

Συνεχίζοντας, ο συντάκτης σημειώνει ότι θα ήταν προτιμότερο οι ιδέες της Χρυσής Αυγής να ακυρωθούν στο πλαίσιο ενός ανοιχτού πολιτικού διαλόγου και τα μέλη της να «εκδιωχθούν» από τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις. Το ίδιο άρθρο σχολιάζει ότι «η συμπαιγνία της ΧΑ με την αστυνομία δεν αποτελεί είδηση» και προσθέτει ότι η Ελλάδα διαθέτει ήδη το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσει «τις άγριες επιθέσεις μελών κομμάτων κατά των μεταναστών, των αριστερών και των ομοφυλόφιλων και βεβαίως τη δολοφονία ενός καλλιτέχνη της χιπ-χοπ». Ωστόσο, συνεχίζει, οι νόμοι αυτοί δεν επιβάλλονται ενώ η αστυνομία «έχει επανειλημμένως κάνει τα στραβά μάτια στη βία του κόμματος ή έχει συνεργαστεί με τα μέλη της». Επιπλέον, αναφέρεται στην παραίτηση, την επιβολή διαθεσιμότητας και την αντικατάσταση υψηλόβαθμων στελεχών της αστυνομίας μετά τη δολοφονία Φύσσα, αλλά και στη σχετική έρευνα περί συμπαιγνίας αστυνομίας και ΧΑ που εκκρεμεί.