Ένα βήμα πριν τεθεί εκτός ψηφοδελτίων βρίσκεται ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Παύλος Πολάκης με τις εσωκομματικές διεργασίες όσον αφορά την πολιτική τύχη του να κορυφώνονται. Σήμερα στις 17:00 το απόγευμα συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος υπό διευρυμένη σύνθεση, ενδεικτικό της βαρύτητας του θέματος, μετά την απόφαση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας προκειμένου να υποστεί πειθαρχικές κυρώσεις. Το Εκτελεστικό Γραφείο δηλαδή θα αποφασίσει σε λίγες ώρες εάν θα παραπεμφθεί ο κ. Πολάκης στην Επιτροπή Δεοντολογίας, κάτι που θεωρείται σχεδόν σίγουρο.

Όπως αναφέρουν από την Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας έχει λάβει ήδη τις αποφάσεις του και θα κάνει σε όλους ξεκάθαρο με την εισήγησή του, ότι δεν εκβιάζεται από κανέναν, ακόμη κι αν πρόκειται για προβεβλημένα στελέχη, με τα οποία είχε αγαστή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια.

Οι προθέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως φάνηκαν από την Κυριακή. Δίχως να περιμένει να περάσει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, αντέδρασε άμεσα κατά του Κρητικού πολιτικού καθαιρώντας τον από τομεάρχη Διαφάνειας (τοποθετώντας στη θέση του τον μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Γιάννη Ραγκούση) και παραπέμποντάς τον στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Η κίνηση του κ. Πολάκη να προβεί σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνοντας λόγο για «βαθύ κράτος» και στοχοποιώντας συγκεκριμένους δημοσιογράφους και δικαστικούς για την καταδικαστική απόφαση εναντίον του πρώην υπουργού Νίκου Παπά, αποτέλεσε τη… σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι (σημειωτέων ότι υπήρξε αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για δύο τουλάχιστον αδικήματα, αυτό της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών).

Η ηγεσία είχε δικαιολογήσει πολλές φορές κατά το παρελθόν τον αψύ χαρακτήρα του Χανιώτη βουλευτή, αλλά πλέον αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί, εάν αναλογιστεί κανείς και τη χρονική συγκυρία που εκδηλώθηκε, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές 2023.

Αυτό άλλωστε προκύπτει και από την ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος ζητά την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας «αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος». Η λέξη – κλειδί είναι η «συστηματική». Εάν αφηνόταν ατιμώρητος και αυτή τη φορά ο βουλευτής, θα φαινόταν πως το κόμμα ανέχεται προσωπικές ατζέντες και αυτόνομες πολιτικές, και όχι ότι λειτουργεί συλλογικά.

Επί της διαδικασίας αυτό που απομένει σήμερα το απόγευμα είναι να δούμε εάν θα γίνει δεκτή η εισήγηση του κ. Τσίπρα για παραπομπή του κ. Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Ακόμη κι αν ζητήσει δημοσίως συγγνώμη το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για το ατόπημά του, πολύ δύσκολα θα του συγχωρεθεί, στο σημείο που έχει φτάσει η κατάσταση.

Ο ίδιος ο κ. Πολάκης πάντως χθες με νέες του αναρτήσεις εύχεται καλή επιτυχία στον αντικαταστάτη του και νέο τομεάρχη Διαφάνειας κ. Ραγκούση, προσθέτοντας ότι «τα άλλα» θα συζητηθούν «στις συνεδριάσεις των οργάνων». Επέλεξε επίσης να στραφεί κατά της πρώην γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής και υποψήφιας βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σοφίας Νικολάου για τον τρόπο απόκτησης και ανακαίνισης του σπιτιού της στο Παλαιό Ψυχικό. Η ίδια παρεμπιπτόντως αναφέρει ότι θα προβεί στη Δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον «του άθλιου συκοφάντη».