Διχασμός επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σχετικά με την τύχη του Παύλου Πολάκη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υιοθετούν την ουσία των όσων υποστηρίζει ο αψύς Κρητικός, αν και διαφωνούν με την στοχοποίηση των δημοσιογράφων, δικαστών και τραπεζιτών. Υπάρχει μεγάλη ένταση τις τελευταίες ώρες μεταξύ των στελεχών και των μελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το τι είναι το σωστό να γίνει.

Η οργή Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας όμως ήταν αποφασισμένος αυτή τη φορά να μην τη χαρίσει στον Π. Πολάκη. Και γι’ αυτό το μεσημέρι της Κυριακής, υπήρξε άμεσα η διαρροή -ουσιαστικά εστάλη κείμενο στους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες- που τον αποδοκίμαζε, ενώ παράλληλα, δινόταν προφορικά η διευκρίνιση πως δε θα συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Ο Αλ. Τσίπρας έμαθα ότι ήταν οργισμένος και δεν μπορούσε να ανεχθεί άλλο αυτή την συμπεριφορά, διότι ερχόταν και αντίθετα στα όσα ο ίδιος είχε πει το ίδιο Σαββατοκύριακο σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα. Εκεί ο πρώην πρωθυπουργός, είπε ότι η δεύτερη φορά στην κυβέρνηση, «θα είναι αλλιώς διότι πλέον έχουμε την εμπειρία και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να υπερασπιστούμε ακόμη καλύτερα τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας».

Τα τηλεφωνήματα

Ο Παύλος Πολάκης δέχθηκε δεκάδες τηλεφωνήματα και εκατοντάδες μηνύματα για την κίνησή του, άλλα υποστηρικτικά, άλλα στη λογική ότι δεν έπρεπε να το κάνει και άλλα με διάθεση να πέσουν οι τόνοι και να ανασκευάσει. Ο ίδιος όμως ήταν αμετακίνητος. Δεν άλλαζε – μέχρι την παρούσα στιγμή- στάση. Μάλιστα, υπήρξε και τηλεφώνημα του Νίκου Παππά που καταδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή από το Ειδικό Δικαστήριο, για να τον μεταπείσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Η κρίσιμη Τρίτη

Η ώρα της κρίσεως είναι αύριο για τον Π. Πολάκη καθώς το θέμα του θα τεθεί στα κομματικά όργανα. Ο Αλ. Τσίπρας όπως έμαθα δεν έχει αλλάξει άποψη και επιμένει να τεθεί ο Κρητικός πολιτικός εκτός των ψηφοδελτίων και άρα τα όσα μεταδίδονται περί δεύτερων σκέψεων δεν υπάρχουν έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Από εκεί και πέρα, όντως υπάρχει μεγάλο παρασκήνιο για να πέσουν οι τόνοι, αλλά στην παρούσα φάση κυριαρχεί μια φράση: «Εάν υποχωρήσει τώρα ο Τσίπρας, θα χάσει». Και αυτό η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν το θέλει.

Το τσίπουρο του Μητσοτάκη

Η υπόθεση του Π. Πολάκη βρήκε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέτσοβο, όπου πήγε οικογενειακώς για να περάσει το τριήμερο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου και τους στενούς του συνεργάτες και γι’ αυτό δόθηκε η εντολή να εκδοθεί ανακοίνωση με την οποία θα καλούν τον  ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να διαγράψει όχι μόνο τον Π. Πολάκη αλλά να μην συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του κόμματος και ο Ν. Παππάς. Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να κάνει πολλές βόλτες, να κάνει ποδήλατο, αλλά και να απολαύσει τη φύση. Εκεί συνάντησε και στελέχη της κυβέρνησής του, όπως π.χ. τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά. Μάλιστα, ο Γ. Αμυράς που εκλέγεται στα Ιωάννινα, του χάρισε και ένα παλαιωμένο τσίπουρο εξαιρετικής ποιότητας από τη Ζίτσα που είναι φημισμένη περιοχή για τα κρασιά της και είναι και το χωριό του υφυπουργού.

Οι αποφάσεις των βουνών

Μας το έχει πει ο πρωθυπουργός και δεν το  πιστεύουμε ότι πάει στα βουνά για να λάβει τις αποφάσεις του. Στο Μέτσοβο ήταν να πάει την Πρωτοχρονιά αλλά τελικά επέλεξε τα Χανιά, καθώς είχε μάθει ότι πολλοί βουλευτές και στελέχη είχαν κλείσει διαμονή στην περιοχή για να τον συναντήσουν. Τότε συζητούσαμε για το χρόνο των εκλογών και όλοι έλεγαν ότι βρισκόμασταν μπροστά στις τελικές αποφάσεις. Όμως οι αποφάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη δε λαμβάνονται στη θάλασσα, αλλά τελικά στα βουνά. Αυτό έγινε και τώρα και όπως έμαθα όταν ρωτήθηκε χαλαρά από ιδιοκτήτες καταστημάτων στην βόλτα που έκανε στα καλντερίμια του Μετσόβου για το χρόνο των εκλογών, έδειξε ουσιαστικά χωρίς να το πει ευθέως τις παραμονές του Πάσχα. Έχει καθαρό αέρα εδώ και παίρνεις καλές αποφάσεις μου είπαν ότι απάντησε σε ένα ντόπιο χαμογελώντας.

Στην τελική ευθεία τα ψηφοδέλτια

Με την επιστροφή του Κυριάκου Μητοστάκη από τα βουνά μπαίνουν και στην τελική ευθεία για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Αυτές τις ημέρες κλείνουν οι λίστες της ΝΔ και είναι σχεδόν έτοιμες ώστε να επικυρωθούν τυπικά από την ηγεσία του κόμματος και να ανακοινωθούν με την προκήρυξη των εκλογών. Το πρόβλημα της ΝΔ εντοπιζόταν  τις τελευταίες ημέρες στη συμμετοχή γυναικών καθώς η ποσόστωση δημιουργεί πολλά προβλήματα και σε αρκετές περιοχές δεν έβρισκαν πρόθυμες να συμμετάσχουν αξιόλογες προσωπικότητες.

Η αγωνία Ανδρουλάκη

Σε όλο αυτό το σκηνικό του νέου δικομματισμού που στήθηκε μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μεγαλώνει η αγωνία του Νίκου Ανδρουλάκη για την πορεία του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και κατά πόσο θα μπορέσει να αντέξει από την σφοδρή προεκλογική σύγκρουση των δυο βασικών μονομάχων. Ο Ν. Ανδρουλάκης έχει ζητήσει τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση και προς αυτή την κατεύθυνση λέγεται ότι έχει γίνει συζήτηση και με ιστορικά στελέχη να μπουν μπροστά στην προεκλογική περίοδο πέρα από τα νεώτερα στελέχη.

Η σχέση Γιώργου – Αλέξη

Διάβασα με πολύ προσοχή την συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στο Νίκο Φελέκη για το Πρώτο Θέμα. Εστίασα στις απαντήσεις που έδωσε για τον Γιώργο Παπανδρέου και τη φιλική του διάθεση μέσα από αυτές. Δεν μπορούσα να μην ρωτήσω άνθρωπό μου κοντά στους δυο πολιτικούς, για το ποια είναι η πραγματική τους σχέση, διότι μπερδεύτηκα και με διάφορα άλλα δημοσιεύματα, όπως, πχ, στο Βήμα. Τι έμαθα; Ο Αλέξης Τσίπρας δε θα διστάσει να κάνει και άλλες κινήσεις πολιτικής φιλίας προς τον Γ. Παπανδρέου, ενώ ο άλλοτε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αρνητικός έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί όπως λέει σε συνομιλητές του να εννοεί τα όσα υποστηρίζει σήμερα και κυρίως να έχει εγκαταλείψει πολλές αντιλήψεις του παρελθόντος.