Με τη σημερινή ψήφιση των πολυσυζητημένων διατάξεων για την απλοποίηση της άσκησης του δικαιώματος ψήφου στους απόδημους Έλληνες δεν ολοκληρώνεται το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ενόψει των θερινών διακοπών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει, μέχρι να κλείσει το Κοινοβούλιο την Παρασκευή λόγω θέρους, να έχει περάσει και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών περί «ενίσχυσης του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις». Το σχετικό σχέδιο νόμου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη και περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών της τάξεως των 4,4 δισ. ευρώ που καλύπτουν το σύνολο της τετραετίας.

Οι τιθέμενες προς συζήτηση και ψήφιση διατάξεις «συμπυκνώνουν» ουσιαστικά περίπου το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας, με τα μέτρα να εστιάζουν στην ενίσχυση του εισοδήματος τόσο των μισθωτών, δηλαδή των δημοσίων και των ιδιωτικών υπαλλήλων, όσο και των νέων και συνολικά των ελληνικών οικογενειών.

Όπως τόνισε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή ο εισηγητής της ΝΔ Ξενοφών Μπαραλιάκος, το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων είναι 1,1 δισ. το χρόνο, δηλαδή 4,4 δισ. για την τετραετία, ενώ επιπλέον 385 εκατομμύρια ευρώ είναι το όφελος των ρυθμίσεων που θα ισχύσουν για εφέτος. «Ένα μεγάλο της ελληνικής κοινωνίας θα δει έμπρακτα και μεσομακροπρόθεσμα σημαντική αύξηση στο μηνιαίο και ετήσιο εισόδημά του. Όλα αυτά συμβαίνουν μετά από 14 ολόκληρα χρόνια» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης την Πέμπτη, η Βουλή αναμένεται επίσης να συζητηθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου υγείας που επί της ουσίας εμπεριέχει τις δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που είχαν εγκριθεί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση που είχε συσταθεί μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων (της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου) και τώρα θα πρέπει να κυρωθούν από τη Βουλή. Η πρώτη ΠΝΠ της 12ης Ιουνίου έφερε τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών προστασίας της δημόσιας υγείας και διασφάλισης της συνέχειας στη διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) (Α’ 125) και η δεύτερη ΠΝΠ της 5ης Ιουλίου αφορούσε τις «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας ανάγκης ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης βοήθειας, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας (Α 132) και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Τέλος, την Παρασκευή αναμένεται να συζητηθούν στην αίθουσα της Ολομέλειας επίκαιρες ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς και με αυτές θα κλείσει η Βουλή ενόψει των θερινών διακοπών. Θα ανοίξει και πάλι θεωρητικά στις 25 Αυγούστου αλλά πρακτικά στις 28 Αυγούστου.