«Ο Νίκος Καζαντζάκης έλεγε ότι οι απόδημοι όσο πιο μακριά είναι από την πατρίδα, τόσο περισσότερο την σκέφτονται, τόσο περισσότερο την αγαπούν. Κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει στους Έλληνες του εξωτερικού, υποστήριζε. Γίνονταν καλύτεροι, και με την περηφάνια της φυλής τους, νιώθουν έτοιμοι να γίνουν αντάξιοι των προγόνων τους. Αυτό το σκοπό έρχεται να επιτελέσει και το νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο των αποδήμων» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Όπως είπε, «είναι μία πατριωτική κίνηση που αφορά τον οικουμενικό ελληνισμό. Η χώρα μας είναι μία από τις ελάχιστες που δεν έδινε τη δυνατότητα σε κατοίκους οι οποίοι μπορούσαν να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους, να το κάνουν. Ταυτόχρονα, είναι και μία ρύθμιση βαθιά δημοκρατική. Ουσιαστικά διευρύνει το εκλογικό σώμα με τις επιλογές ακόμα περισσότερων πολιτών. Ταυτόχρονα, η ρύθμιση ενσωματώνει την έως τώρα εμπειρία, διορθώνοντας λάθη και αστοχίες όπως για παράδειγμα τις παλιές ασφυκτικές προϋποθέσεις για να μπορεί κάποιος να ψηφίσει από το εξωτερικό».

Και συνέχισε: «Η φωνή του ελληνισμού θα ακούγεται απ’ όπου κι αν βρίσκεται πλέον. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι το θεμέλιο αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η ισότιμη μεταχείριση όλων των μελών του εκλογικού σώματος, ανεξαρτήτως από το πού ζουν. Έχουμε την τήρηση προφανώς της καθολικότητας της ψήφους και την ενίσχυση της διαφάνειας του πολιτεύματος. Με άλλα λόγια, η πρωτοβουλία μας απαντά σε ένα δημοκρατικό αίτημα της εποχής, αλλά απαντά πρωτίστως σε ένα διαχρονικό αίτημα της διασποράς, που επιζητεί αγωνιωδώς να ενταχθεί πιο λειτουργικά στον εθνικό κορμό. Κανένα κόμμα δεν επιτρέπεται να γυρίσει την πλάτη του σε μία τέτοια ώριμη θεσμική πρωτοβουλία. Ιδανικά θα θέλαμε να συγκεντρώσουμε 300 ψήφους υπέρ του νομοσχεδίου, για να στείλουμε ένα ομόθυμο μήνυμα ότι σεβόμαστε τον πολίτη και τη Δημοκρατία.

Θέλω να συγχαρώ τα κόμματα τα οποία παρά τις επιμέρους ενστάσεις τους επέλεξαν να στηρίξουν αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία και το γεγονός αυτό μας επιτρέπει σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και την ψηφοφορία, να κάνουμε αυτό το μεγάλο θεσμικό βήμα. Θέλω να μιλήσω όμως και για τις κομματικές αρνήσεις οι οποίες ακόμα διαφαίνονται, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε μία ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε συνάρτηση με τη συγκατάθεση της Πλεύσης Ελευθερίας και της προέδρου του κόμματος Ζωής Κωνσταντοπούλου υπέρ του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η… ζωή (Ζωή) τα έφερε έτσι, ώστε να είναι πολύ πιο υπεύθυνη σε σχέση με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ως προς την Ελληνική Λύση και τη στάση που κρατάει, αναρωτήθηκε: «Για τον κύριο Βελόπουλο τι να σχολιάσω; Την ίδια ακριβώς ρύθμιση την ψηφίσατε κύριε Βελόπουλε πριν από ένα χρόνο. Τώρα όμως ψηφίζετε παρών. Μάλλον έπαιξε ρόλο το 0,7% που πήρατε από τους Έλληνες του εξωτερικού. Αμάν πια με εσάς, αρκετά με τους πατριώτες της φακής».

Έκλεισε δε την ομιλία του με το σχόλιο ενός γνωστού λογοτέχνη, του Γεώργιου Σκαμπαρδώνη που αναφέρει μεταξύ άλλων πως «υπάρχουν οι απόδημοι Έλληνες οι οποίοι ζουν εκτός Ελλάδος. Υπάρχουν όμως και οι απόδημοι Έλληνες που ζουν εντός Ελλάδος. Όμως οι τελευταίοι κατά βάθος, δεν ζουν πουθενά. Βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, σε ένα φαντασιακό επέκεινα χωρίς καμία επαφή με την πραγματικότητα. Τα δύσκολα, αρχίζουν όταν οι εντός χώρας απόδημοι ψηφίζουν για να μην ψηφίζουν οι κανονικοί μας. Είναι δίπλα εξωφρενικό. Γιατί οι Έλληνες της διασποράς έχουν και ενισχυμένο πατριωτισμό και βαθύτερη αίσθηση της Ελλάδας άσχετα εάν ζουν μακριά της». Για να καταλήξει το κείμενο: «Μόνο εδώ κάτι δικοί μας δεν θέλουν να ψηφίζουν οι ομογενείς μας», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης.