Η εφημερίδα Corriere della Sera αναφέρει ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ έστειλε email στην Εύα Καϊλή δύο μήνες πριν από τη σύλληψη της, με το οποίο της ζητούσε «περισσότερη συνεργασία» μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κατάρ.

Όπως αναφέρει η corriere.it, ο Ευρωπαίος ανώτατος αξιωματούχος είχε δώσει τις οδηγίες αυτές τον Οκτώβριο του 2022, ενώ τον ίδιο μήνα η Καϊλή επισκέφτηκε το Κατάρ. Η κατάργηση της βίζας για τους Καταριανούς στην ΕΕ «θα είναι το κλειδί για την περαιτέρω αύξηση της κατανόησης» ενώ, όπως τόνιζε ο Μπορέλ, το ενεργειακό είναι βασική προτεραιότητα.

Σύμφωνα με το ιταλικό δημοσίευμα, η Καϊλή φέρεται να επέμεινε σε αυτή τη γραμμή στην Ευρωβουλή, κάτι που συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως στοιχείο εναντίον της, με αποτέλεσμα να συλληφθεί.

Σε σχόλιο που ζητήθηκε από τον εκπρόσωποςτου Μπορέλ ,Πέτερ Στάνο, είπε ότι ανταποκρίθηκε σε ένα «τυπικό αίτημα του γραφείου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παράσχει στοιχεία σχετικά με την επίσκεψη ενός ευρωβουλευτή στο Κατάρ» και «παρείχε μια περίληψη των πάγιων θέσεων της ΕΕ σχετικά με τις σχέσεις και τη συνεργασία με το Κατάρ και τα ζητήματα που ενδέχεται να τεθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης».