Όσοι πήγαν νωρίς για ύπνο τη βραδιά των εκλογών της 9ης Απριλίου 2000, ήταν σίγουροι ότι η χώρα είχε γυρίσει σελίδα, αναδεικνύοντας πρωθυπουργό τον 44χρονο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή. Αυτό έδειχναν άλλωστε τα αποτελέσματα. Όταν ξύπνησαν όμως, διαπίστωσαν ότι πρωθυπουργός είχε παραμείνει ο Κώστας Σημίτης, καθώς τελικά πρώτο ήρθε το ΠΑΣΟΚ. Τι είχε αλλάξει στο μεσοδιάστημα;

Οι εκλογές το 2000 ήταν οι πιο αμφίρροπες της Μεταπολίτευσης. Μέχρι και περίπου τις 2 το πρωί, ο Κώστας Καραμανλής φάνταζε πράγματι ως ο επόμενος πρωθυπουργός. Προηγούνταν σταθερά από τις 19:00 η ώρα που έκλεισαν οι κάλπες. Μάλιστα στα τηλεοπτικά πάνελ στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έδιναν δημόσια συγχαρητήρια στους συναδέλφους τους από τη Νέα Δημοκρατία για τη νίκη. Στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων οι οπαδοί του κεντροδεξιού κόμματος είχαν βγει και πανηγύριζαν ανεμίζοντας της σημαίες με τον πυρσό και τραγουδούσαν τον ύμνο του κόμματος, ενώ στο επιτελείο του Καραμανλή ετοίμαζαν τη δήλωση που θα έκανε προς τον ελληνικό λαό.

Στη Χαριλάου Τρικούπη προσπαθούσαν να διαχειριστούν επικοινωνιακά την ήττα και μόνο ο Κώστας Λαλιώτης δεν συμμεριζόταν τη στεναχώρια τους, λέγοντας «περιμένετε, η νύχτα έχει δρόμο ακόμη». Το έλεγε και στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο κέντρο Τύπου του κόμματος. Κάτι ήξερε. Αυτό που γνώριζε είναι πως μπορεί πράγματι η Νέα Δημοκρατία να προηγούνταν σταθερά, με βραχεία κεφαλή, ωστόσο στο αποτέλεσμα δεν είχαν ενσωματωθεί ακόμη οι ψήφοι της Β’ Αθηνών, της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας. Είναι τόσο μεγάλη που στις μέρες μας έχει «σπάσει» σε τρεις διαφορετικές περιφέρειες (στην Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, τη Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών και τη Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών).

Πράγματι, όταν άρχισαν να μπαίνουν στο σύστημα οι ψήφοι της Β΄ Αθηνών, η ζυγαριά έγερνε πλέον αργά και βασανιστικά προς το ΠΑΣΟΚ. Τελικά τα ξημερώματα ο Κώστας Σημίτης θα κέρδιζε με μόλις… 72.400 ψήφους παραπάνω (ήτοι μια διαφορά 1,2%). Το ΠΑΣΟΚ έλαβε 3.007.596 ψήφους και 43,79% (κερδίζοντας 158 έδρες) και η Νέα Δημοκρατία 2.935.196 ψήφους και ποσοστό 42,74% (κερδίζοντας 125 έδρες). Ο Κώστας Καραμανλής θα περίμενε τέσσερα χρόνια ακόμη μέχρι να ορκιστεί πρωθυπουργός. Θα ήταν ο νικητής των επόμενων εκλογών, της 7ης Μαρτίου 2004. Αυτή τη φορά όμως δεν είχε για αντίπαλό του τον Κώστα Σημίτη, αλλά τον Γιώργο Παπανδρέου στον οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δώσει το «δαχτυλίδι» της διαδοχής στην ηγεσία του Κινήματος λίγου μήνες πριν στηθούν οι κάλπες καθώς διέβλεπε την ήττα.