Τριάντα τρία χρόνια έχουν περάσει από τη διεξαγωγή του πρώτου debate στη χώρα μας. Η πρώτη τηλεμαχία διεξήχθη στις 12 Μαρτίου 1990 από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και οι πολιτικοί αρχηγοί εκείνης της εποχής κλήθηκαν να εκθέσουν δημόσια τις απόψεις τους ενόψει των εθνικών εκλογών που θα διεξάγονταν στις 8 Απριλίου.

Η συζήτηση δεν έγινε βράδυ, αλλά στις 18:30 το απόγευμα με τη συμμετοχή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (που τον επόμενο μήνα θα κέρδιζε τις εκλογές και θα ορκιζόταν πρωθυπουργός), του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, του επικεφαλής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Χαρίλαου Φλωράκη. Τη συζήτηση, που συντόνιζαν ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημήτριος Κώνστας και ο δημοσιογράφος Γιάννης Καψής, μετέδωσαν η ΕΤ-1, η ΕΤ-2 καθώς επίσης και τα ιδιωτικά κανάλια MEGA και ANT1 που μετρούσαν λίγους μήνες λειτουργίας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί κάθισαν στη μέση της μεγάλης σκηνής του γεμάτου από κόσμο αμφιθεάτρου του Παντείου Πανεπιστημίου. Στις πρώτες σειρές των καλεσμένων ήταν ο πρώην πρωθυπουργοί Τζανής Τζαννετάκης, υπουργοί, βουλευτές καθώς επίσης και οι πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης. Οι ομιλητές εξοικειώθηκαν γρήγορα με τη διαδικασία απαντώντας στον προκαθορισμένο χρόνο σε όσα ερωτήματα τους τέθηκαν.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η εξωτερική πολιτική, κυρίως στην περιοχή των Βαλκανίων, και δεν υπήρχε η δυνατότητα άμεσου διαλόγου μεταξύ των αντιπάλων παρά μόνο ένας σύντομος σχολιασμός των απόψεων του καθενός.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το debate, εδώ: