Τη συμβολή του ελληνικού Κοινοβουλίου στην αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας και Αλβανίας τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα το Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της παραμονής του στην Αθήνα. Ο κ. Τασούλας τόνισε ακόμη ότι σπουδαία γέφυρα που ενώνει τις δύο χώρες είναι η ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία και η κοινότητα των Αλβανών πολιτών που ζουν στην Ελλάδα.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αλλά και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, υπογραμμίζοντας τα οφέλη που είχε η χώρα μας από την 40χρονη ένταξή της στην Ε.Ε.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής, ο Αλβανός πρωθυπουργός, εκφράζοντας τη χαρά του για την επίσκεψή του στην Αθήνα, αναφέρθηκε στη συνεχή βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Δώρο ποιήματα του Σεφέρη και του Καβάφη

Ο πρόεδρος της Βουλής, με την ευκαιρία και της παγκόσμιας ημέρας ποίησης χάρισε στον Έντι Ράμα μια γαλλόφωνη έκδοση με ποιήματα των Γιώργου Σεφέρη και Κώστα Καβάφη, με τον Αλβανό πρωθυπουργό να σημειώνει την αγάπη του για την ποίηση του Καβάφη.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας της Βουλής, κ. Γεώργιος Μυλωνάκης, ο ειδικός γραμματέας της Βουλής κ. Ευάγγελος Μπαγιώκος και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου, πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης καθώς και η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Κωνσταντίνα Καμίτση. Τον Αλβανό πρωθυπουργό συνόδευαν η υπουργός Οικονομικών κ. Delina Ibrahimaj, ο αναπληρωτής υπουργός υπεύθυνος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και Εξωτερικές Οικονομικές Σχέσεις κ. Besart Kadia και η πρέσβης της Αλβανίας στην Αθήνα κ. Luela Hajdaraga.

Οι δηλώσεις

Κωνσταντίνος Τασούλας, πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων:

«Σας καλωσορίζω στο ελληνικό Κοινοβούλιο στο μέγαρο της εθνικής αντιπροσωπείας με τιμή και χαρά. Σας καλωσορίζω στα πλαίσια της επισκέψεως σας αυτής στην Ελλάδα όπου παρουσιάσατε στο Ζάππειο Μέγαρο μία εξαιρετική έκθεση των δικών σας καλλιτεχνικών ανησυχιών. Θα συζητήσουμε σήμερα και για αυτά, αλλά και για την πολιτική πλευρά των σχέσεων μας και είμαι περήφανος γιατί το Εθνικό Κοινοβούλιο της χώρας έχει συμβάλει για την καλυτέρευση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο τίτλος της εκθέσεως σας είναι «Αυτοσχεδιασμοί», στην πολιτική οι αυτοσχεδιασμοί έχουν διαφορετική έννοια, πολλές φορές η σκέψη μας πάει στην οργάνωση και στην επιμέλεια των εξωτερικών σχέσεων και όχι στους αυτοσχεδιασμούς. Είμαι βέβαιος όμως ότι σε αυτό το πλαίσιο και σε αυτή τη φάση που είναι οι σχέσεις μας, και με έμπνευση και με αυτοσχεδιασμό αλλά και με οργανωτικό πνεύμα θα συμβάλουν και τα δύο μέρη στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και θα αξιοποιήσουμε τη σπουδαία γέφυρα που μας ενώνει που είναι η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα και η ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, μεταξύ άλλων, στη Δερβιτσάνη που τον συνοδεύσατε κύριε πρόεδρε, ακούστηκαν πολύ σωστά λόγια για την προκοπή της Αλβανίας, για την προκοπή της ελληνικής εθνικής μειονότητας και για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σας. Αυτά όλα είναι ταυτισμένα. Εμείς πρόπερσι γιορτάσαμε τα 40 χρόνια της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο από το Ταμείο Συνοχής κ. πρωθυπουργέ και από τα γεωργικά προγράμματα, αυτά 40 χρόνια η Ελλάδα ωφελήθηκε γύρω στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα πολύ σωστά επιδιώκετε την ευρωπαϊκή σας ολοκληρωμένη ένταξη, πολύ σωστά η Ελλάδα στέκεται δίπλα σας σε αυτό και πολύ σωστά οι δύο κοινότητες η ελληνική εθνική μειονότητα και η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα αποτελούν για τις δύο χώρες σπουδαία γέφυρα συνεννόησης και συνεργασίας.

Με αυτές τις σκέψεις, με τη βεβαιότητα της βελτίωσης των σχέσεων μας, με τη βεβαιότητα της βελτίωσης της προστασίας των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής στην Αλβανία, σας καλωσορίζω στο Εθνικό Κοινοβούλιο της Ελλάδας. Εύχομαι κύριε πρωθυπουργέ και οι αυτοσχεδιασμοί μας, αλλά και η πιο επιμελής και πιο οργανωμένη ενόραση στην εξωτερική μας πολιτική να ωφελήσουν τις σχέσεις των δύο χωρών από εδώ και πέρα».

Έντι Ράμα, πρωθυπουργός της Αλβανίας:

«Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία και είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα που βρίσκομαι σήμερα στην Αθήνα. Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές και γνωρίζουν συνεχή βελτίωση. Η επιθυμία των δύο πλευρών για την ενδυνάμωση και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και αναμφίβολα στη βάση αυτών των σχέσεων είναι οι δύο λαοί μας και ισχυρές γέφυρες μεταξύ μας είναι οι Έλληνες πολίτες που ζουν στην Αλβανία και οι Αλβανοί πολίτες που διαβιούν στην Ελλάδα. Ευχαριστώ πολύ».