Η ανακοίνωση της αποχώρησης του Κώστα Καραμανλή από τον κοινοβουλευτικό βίο και η απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος είχε ληφθεί εδώ και πολύ καιρό. Ήταν καθαρά προσωπική απόφαση και ελήφθη πριν καιρό, χωρίς να γίνει και σχετική συζήτηση μεταξύ του Κ. Καραμανλή και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κίνηση αυτή τάραξε τα νερά στο κυβερνών κόμμα και προκάλεσε ευρύτερες συζητήσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ επί 13 περίπου χρόνια είχε φροντίσει έγκαιρα να κρατήσει αποστάσεις από το Μαξίμου, τόσο στο θέμα των υποκλοπών όσο και σε άλλα ζητήματα όπως, π.χ., στους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά.

Είχε φροντίσει να στείλει έγκαιρα τα μηνύματά του, μέσω της έγκρισης που έδωσε για το νέο βιβλίο (Οι Απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή) του δημοσιογράφου, αρθρογράφου της «Δημοκρατίας» και διευθυντή της ιστορικής εφημερίδας «Εστία», Μανώλη Κοττάκη. Και όχι μόνο έγκριση αλλά και σημειολογική παρουσία σε δυο εκδηλώσεις παρουσίασής του σε Λάρισα και Φλώρινα πρόσφατα.

Η κυκλοφορία του βιβλίου και η μεγάλη αναπαραγωγή τις τελευταίες ημέρες από πλήθος καραμανλικών βουλευτών και στελεχών, κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενισχύει την εκτίμηση ότι το «πολιτικό πνεύμα» του πρώην πρωθυπουργού πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου ακόμα και τώρα που αποχώρησε. Ο Κ. Καραμανλής, για να μην τα μπερδεύουμε, έφυγε θεωρητικά από το Κοινοβούλιο αλλά όχι από την πολιτική και το βλέμμα είναι στραμμένο στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ πλέον οι καραμανλικοί είναι με τα όπλα παρά πόδα.

Και επειδή λέμε για τον πρώην Πρωθυπουργό μαθαίνω ότι πλέον καλοβλέπει ο ξάδελφός του, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής να μετακινηθεί κάποια στιγμή από τις Σέρρες στην Α’ Θεσσαλονίκης. Πότε θα γίνει; Για να δούμε. Πάντως εγώ εάν έβαζα στοίχημα το θεωρώ σίγουρο ότι θα μετακομίσει.

Τι θα κάνουν οι υπόλοιποι πρώην πρωθυπουργοί;

Αν έχετε όμως απορίες για το εάν οι υπόλοιποι πρώην πρωθυπουργοί θα είναι υποψήφιοι να σας ενημερώσω ότι δεν τίθεται ζήτημα. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι κανονικά στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚ και ο Αντώνης Σαμαράς δε φεύγει -αλλά μάλλον θα είναι τελευταία φορά υποψήφιος- από την Μεσσηνία.

Ο άλλοτε αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος όμως δεν έχει καμία διάθεση εμπλοκής με την ενεργό πολιτική και δε θα κατέβει στον εκλογικό στίβο. Το είπε και σε πολιτικούς του φίλους την περασμένη Κυριακή στα Ιωάννινα, όπου βρέθηκε και μίλησε στην κηδεία του Μωυσή Ελισάφ, που πέθανε την περασμένη Παρασκευή όντας εν ενεργεία δήμαρχος Ιωαννίνων.

Οι δύο βουλευτές που δε θα κατέβουν

Αυτό όμως που μαθαίνω είναι ότι υπάρχουν βουλευτές που δε θέλουν να είναι υποψήφιοι, όπως ο Κώστας Τζαβάρας με τη ΝΔ και η επίσης από το κυβερνών κόμμα η Γεωργία Μαρτίνου. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Ο Κ. Τζαβάρας απελευθερώνει τη θέση στην Ηλεία και λέγεται ότι ίσως εμπλακεί ως υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, αν και η ΝΔ έχει τον νυν περιφερειάρχη Νίκο Φαρμάκη. Στην Ηλεία το ενδιαφέρον είναι ότι κατεβαίνει πλέον ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που δεν χωρούσε -αυτή είναι η αλήθεια- στην Α’ Αθηνών καθώς άλλες οι επιθυμίες του πρωθυπουργού και πήρε το δρόμο για τη Δυτική Ελλάδα. Η άλλη περίπτωση της Γ. Μαρτίνου που εκλέγεται στην Ανατολική Αττική, στο πάλαι ποτέ υπόλοιπο, είναι τελείως διαφορετική. Η κόρη του εφοπλιστή δεν είχε πρόβλημα επανεκλογής, το αντίθετο και μάλιστα άνετα, αλλά φαίνεται ότι δεν την κέρδισε η κεντρική πολιτική με τον τρόπο που γίνεται σήμερα. Μαθαίνω ότι ίσως όμως εμπλακεί με την αυτοδιοίκηση και είναι υποψήφια δήμαρχος. Ίδωμεν!

Εκλογές 2023: Όλα είναι έτοιμα

Όλο για εκλογές μιλάμε και είχα απορίες βραδιάτικα για το εάν όλα είναι έτοιμα. Τηλεφώνησα σε πηγή μου και ρώτησα τι γίνεται με την εκλογική ετοιμασία. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: «Όλα είναι έτοιμα». Στο ερώτημα περί των συζητήσεων για τυχόν αμφισβήτηση του αποτελέσματος των εκλογών, γέλασε και είπε ότι αυτά δεν ισχύουν και είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση κανείς ξένος ή καμία δύναμη -με βάση τα διάφορα που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που επικαλέστηκε και δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian- δε θα παρέμβει για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.