Tην ευγνωμοσύνη προς τη χώρα μας για την άμεση βοήθεια, μετά τον διπλό φονικό σεισμό στην Τουρκία, εξέφρασε ο υπουργός εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Ο ίδιος υποστήριξει ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν κοινή γεωγραφία, πρέπει να συζητούν μεταξύ τους και τάσσεται υπέρ της αποκατάστασης όλων των εκδοχών του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εξέφρασε την αλληλεγγύη της και τα συλλυπητήρια της στην Τουρκία κι από τις πρώτες που έστειλαν σωστικά συνεργεία και ιατρική βοήθεια. Ο ελληνικός λαός ήταν επίσης παραγματικα υποστηρικτικός.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια και είπε χαρακτηριστικά: «Και μετά ήρθε ο ομόλογος μου και ο φίλος μου Νίκος Δένδιας και πήγαμε στο Χατάι μαζί».

«Ναι, έχουμε διαφωνίες και από καιρό σε καιρό έχουμε κλιμάκωση εντάσεων», σημείωσε επίσης και συνέχισε: «Αυτό που συζητήσαμε στο Χατάι με τον Δένδια είναι ότι πρέπει να αποκλιμακώσουμε και να μην περιμένουμε για άλλη μια καταστροφή για να ερχόμαστε κοντά… όχι για να εξομαλύνουμε μόνο αλλά και να λύσουμε κάποια από τα διαφιλονικούμενα ζητήματα».

Όπως είπε στη συνέχεια, δεν νομίζει ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα άμεσα, αλλά πρέπει να υπάρχει διάλογος και να υπάρχει ειλικρινής δέσμευση.

Σε ερώτηση αν συζήτησαν με τον Νίκο Δένδια συγκεκριμένα βήματα για σύσφιξη σχέσεων, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε πως «ήταν κυρίως για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και του ελληνικού λαού και να παρατείνει αν χρειαζόταν την στήριξη της ελληνικής ομάδας προς την οποία είμαστε ευγνώμονες».

Μιλώντας για το παρασκήνιο της συνάντησης του Ιμπραήμ Καλίν, συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Άννα-Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του ‘Ελληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Τσαβούσογλου αποκάλυψε πως η τουρκική πλευρά κατέθεσε πρόταση έξι σημείων, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών, τη συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και τη συνέχιση των στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά στο εάν η Τουρκία περιμένει κάποια βήματα πριν από τις εκλογές, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε: «Δύσκολο από την πλευρά της Ελλάδας όσο υπάρχουν εκλογές, κυρίως για τους Έλληνες πολιτικούς λόγω της πίεσης του λαού. Εμείς εδώ δεν έχουμε τέτοια πίεση από το λαό. Άσχετα από τις εκλογές κι από τέτοιες τις καταστροφές έχουμε κοινή γεωγραφία και θα έπρεπε να συζητάμε πάντα μεταξύ μας».