«Απαγορευτικό» στην κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές βάζει η κυβέρνηση – όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός– καθώς κατατέθηκε τροπολογία στη βουλή που στόχο έχει την προστασία της Δημοκρατίας από ναζιστικά μορφώματα. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast οι υπουργοί Εσωτερικών και Επικρατείας, Μάκης Βορίδης και Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκαν αναλυτικά στη συγκεκριμένη ρύθμιση, εξηγώντας πως πρόκειται για μια απολύτως συνταγματική τροπολογία συμβατή και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Σχήματα τα οποία έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον, οποίος έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη η κυβέρνηση λέει «όχι» στον αποκλεισμό των ιδεών και «ναι» στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών. Επισημαίνεται δε ότι την κρίση για τα κωλύματα αυτά θα κάνει ο Άρειος Πάγος κατά το στάδιο της ανακήρυξης των συνδυασμών και των υποψηφίων.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνουν ότι η πολιτεία με τη διάταξη αυτή ανταποκρίνεται στην ηθική υποχρέωση της δημοκρατίας να περιφρουρείται από τους εχθρούς της, καθώς δεν μπορεί να νομιμοποιεί και χρηματοδοτεί οργανώσεις που υπονομεύουν τη λειτουργία της. Ως προς το διαδικαστικό μέρος η τροπολογία που κατατέθηκε θα σταλεί για διατύπωση γνώμης στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, ενώ αναμένεται να ενταχθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών που προγραμματίσθηκε να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την προσεχή Τρίτη, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι προσβλέπει στη διακομματική στήριξη αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας.

Επισημαίνεται ότι το σχέδιο που κατατέθηκε χθες στη βουλή για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη στις εκλογές 2023, «πατάει πάνω σε ήδη υφιστάμενη διάταξη (άρθρο 92 του ν. 4804/2021), που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης με ευρεία πλειοψηφία». Η διαφορά που προστέθηκε από την αρχική διάταξη είναι ότι συμπεριλαμβάνει τις περιπτώσεις όπου η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί «αχυράνθρωποι» αλλά την πραγματική ηγεσία την ασκούν άλλα πρόσωπα που εμπίπτουν στους περιορισμού δηλαδή έχουν ποινική καταδίκη.

Η «ακτινογραφία» της τροπολογίας

  1. Δεν παραβιάζει την αρχή αναλογικότητας, καθώς δεν εμποδίζει οποιονδήποτε έχει καταδικαστεί έστω για βαριά αδικήματα κατά της Πολιτείας να είναι υποψήφιος βουλευτής, είτε ανεξάρτητος είτε με πολιτικό κόμματα, παρά μόνο αποκλείεται αν είναι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος με το οποίο συμμετέχει στις εκλογές.
  2. Η Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι απολύτως ανεκτική στους εχθρούς της, όσους δηλαδή την επιβουλεύονται χρησιμοποιώντας την.
  3. Δεν εξυπηρετείται η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στην περίπτωση της συγκρότησης ενός «κόμματος – κέλυφος», το οποίο δρα και λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση, αφενός όταν η ηγετική ομάδα του κόμματος προβαίνει σε πράξεις με υψηλή ποινική απαξία, όπως έχει αποδειχθεί δικαστικά, έστω και πρωτοδίκως, αφετέρουόταν η ποινική καταδίκη για συγκεκριμένα αδικήματα υποψηφίων βουλευτών, ιδρυτικών μελών και των διατελεσάντων αρχηγών του κόμματος, καταδεικνύει τη μη εξυπηρέτηση της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.
  4. Η διάταξη δεν υπεισέρχεται σε αξιολόγηση των χαρακτηριστικών και της ιδεολογίας των κομμάτων, το οποίο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, και θα έβαζε τον Άρειο Πάγο στη θέση να αξιολογήσει την ουσία των θέσεων των κομμάτων με κίνδυνο υπερβολικής διεύρυνσης των περιορισμών.