Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι έκρυψε τα επώδυνα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση το 2010 τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2010 ούτε  στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ολόκληρη η δήλωση του έχει ως εξής:

«Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού του 2011, ανέφερε:

“Ο Προϋπολογισμός του 2011 είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ο οποίος συζητείται και μπορεί η Κυβέρνηση να δείξει έναν Απολογισμό που είναι καλύτερος από αυτόν τον οποίο είχε προϋπολογίσει πέρυσι. Μία μικρή σύγκριση: Καταθέσαμε πέρυσι έναν Προϋπολογισμό που προβλέπαμε έλλειμμα 22,5 δισ. ευρώ για το 2010. Σήμερα, μπορούμε να μιλάμε για έναν απολογισμό με ένα έλλειμμα 20,6 δισ. ευρώ, καλύτερο από αυτό που είχαμε προϋπολογίσει. Πότε άλλοτε έχει γίνει αυτό;”

Ο κ. Υπουργός, όμως, αποκρύπτει το γεγονός ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πήρε εφέτος πολλά, επώδυνα, μέτρα που δεν περιλαμβάνονταν στον Προϋπολογισμό του 2010, ούτε καν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Επιπλέον, μέτρα ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ (1 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο με τις αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας, 4,8 δισ. ευρώ το Μάρτιο στο σχετικό «πακέτο» μέτρων, 5,8 δισ. ευρώ το Μάιο με την υπογραφή του «Μνημονίου», 1 δισ. ευρώ το Νοέμβριο).

Κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν σε αυτή την ένταση και έκταση.

Μέτρα όπως είναι, μεταξύ πολλών άλλων:

§  Η αύξηση των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

§  Οι απανωτές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό.

§  Η οριζόντια περικοπή των αποδοχών και των συντάξεων.

§  Η συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

§  Η αναστολή χορήγησης της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης.

§  Η περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Αλήθεια, έτσι αντιλαμβάνεται ο κ. Υπουργός την «ειλικρίνεια» για την οποία δήθεν κόπτεται;».