Διά βοής εξελέγη χθες Γραμματέας της ΝΔ από τη νέα Πολιτική Επιτροπή του κόμματος ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Α. Λυκουρέντζος, που ήταν προσωπική επιλογή του κ. Αντ. Σαμαρά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα το ΒΗΜΑ, με την εξέλιξη αυτή αποτράπηκε και το ενδεχόμενο να εμφανίζονταν στην κάλπη λευκά ή άκυρα, αλλά και να καταγράφονταν απουσίες κορυφαίων στελεχών, όπως του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και των κκ. Ευ. Μεϊμαράκη και Αρ. Σπηλιωτόπουλου οι οποίες συζητήθηκαν και προκάλεσαν ποικίλα σχόλια.

Μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία του κ. Σαμαρά, ο απερχόμενος Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης έσπευσε να υποστηρίξει την εκλογή διά βοής, από τη στιγμή που ο κ. Λυκουρέντζος ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος, και να μη στηθεί κάλπη, πρόταση που διατύπωσε η τέως βουλευτής κυρία Μερόπη Καλδή, η οποία ανήκει στην ομάδα των ένθερμων υποστηρικτών της νέας ηγεσίας.

Αλλά ο κ. Σαμαράς, όπως είχε πράξει και στην εκλογή του γραμματέα της ΚΟ κ. Κ. Τασούλα , παρενέβη, λέγοντας ότι θα δεχόταν την πρόταση μόνο αν υπήρχε ομοφωνία και κάποιο μέλος δεν εξέφραζε αντίρρηση. «Έστω κι ένας να διαφωνεί, θα στηθεί κανονικά κάλπη» τόνισε ο κ. Σαμαράς για να ακούσει τον κ. Λυκουρέντζο να ζητεί να γίνει κανονικά η ψηφοφορία. «Σε παρακαλώ, Ανδρέα» τον διέκοψε ο πρόεδρος της ΝΔ και αμέσως πετάχτηκε ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης κ. Β. Μιχαλολιάκος, φωνάζοντας «άξιος!», για να ακολουθήσουν και τα άλλα μέλη που άρχισαν να χειροκροτούν. Μετά τις ιαχές «άξιος!», ο κ. Λυκουρέντζος ανέβηκε στο βήμα, ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά για την επιλογή του και είπε ότι στόχος είναι να αναδιοργανωθεί η ΝΔ.

Η απόφαση να μη στηθεί κάλπη, που είχε γίνει στην ΚΟ, μετά την αντίδραση του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή κ. Κ. Κιλτίδη, δημιούργησε μια μικρή αναστάτωση στο κόμμα, κυρίως όμως στο παρασκήνιο, αφού κανείς δεν θέλησε να διαφωνήσει δημόσια. Εν αντιθέσει με τη διά βοής εκλογή του νέου Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, η ΟΝΝΕΔ λίγες ώρες μετά εξέλεξε τον νέο Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, με ψηφοφορία. Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ είχε συμφωνήσει για την επιλογή του κ. Β. Αξιώτη, διεκδικητή της ηγεσίας της οργάνωσης, που στη συνέχεια αποχώρησε από τη διαδικασία.

Πάντως, ανεξάρτητα αν ο κ. Λυκουρέντζος εξελέγη διά βοής, έγινε κανονικά η ψηφοφορία για τα επτά αιρετά μέλη της 15μελούς Εκτελεστικής Γραμματείας (πρώην Πολιτικό Συμβούλιο).

Στη νέα ΕΓ εξελέγησαν τα επτά αιρετά μέλη με την εξής σειρά: Οι κκ. Ν. Δένδιας (266 ψήφους) και Φ. Ταυρής (221), η κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ (187), οι κκ. Γ. Κουμουτσάκος (159), Δ. Πτωχός (158) και Δ. Πανοζάχος (158) και η κυρία Αθανασία Κακαλή (124), ενώ αίσθηση προκάλεσε η μη εκλογή του «καραμανλικού» κ. Μ. Τζίμα που δεν πριμοδοτήθηκε και αποκλείστηκε λόγω ποσόστωσης, αν και έλαβε 158 ψήφους.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση των δύο θέσεων αντιπροέδρων αναμένεται να γίνει μεθαύριο και οι κκ. Δ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας θα είναι πρώτος και δεύτερος αντιπρόεδρος αντίστοιχα, ενώ θα προσδιοριστούν και οι αρμοδιότητές τους.