Υπό άκρα μυστικότητα κινούνταν εδώ και αρκετές εβδομάδες οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές του Βελγίου προκειμένου να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο διαφθοράς Κατάρ-gate στο οποίο εμπλέκεται και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ούτε και η ίδια η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα είχε αντιληφθεί το παραμικρό όπως παραδέχεται η ίδια σε δηλώσεις της προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν είχε καν υπόνοια του γεγονότος ότι δεκάδες υπάλληλοι των αρχών του Βελγίου ερευνούσαν τις διασυνδέσεις προσώπων εντός του Ευρωκοινοβουλίου.

Όλα τα έμαθε η κ. Μετσόλα μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, όταν έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις. Τότε ήταν που ξεκίνησε και η ίδια από την πλευρά της να κινεί τις θεσμικές διαδικασίες όπως ήταν για παράδειγμα η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου από την κα Καϊλή. Παράλληλα κίνησε τις διαδικασίες για την οριστική καθαίρεσή της από τον εν λόγω θώκο.

Να σημειωθεί ότι επικεφαλής των ερευνών για το Κατάρ gate είναι ο εισαγγελέας Μάικλ Κλέις, ο οποίος εργαζόταν ως δικηγόρος επί μια 20ετία πριν να γίνει εισαγγελικός λειτουργός. H μάχη κατά της διαφθοράς είναι η ειδικότητά του, λένε όσοι τον γνωρίζουν στις Βρυξέλλες, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του συγγράφει αστυνομικά βιβλία.