Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα των παρακολουθήσεων και το ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento, λέγοντας πως πρόκειται για ένα απίστευτο ψέμα και ότι είναι ντροπή να λέει κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών.

«Πρόκειται περί ενός απίστευτου ψέματος. Δήθεν ήταν υπό παρακολούθηση δίχως αποδεικτικό στοιχείο και καμία σύνδεση με εμένα. Υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει ότι μέσα σε όλα όσα είχα διαχειριστώ αυτά τα χρόνια, στον ελεύθερό μου χρόνο παρακολουθούσα τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Οικονομικών και άλλους;», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Καμία απόδειξη δεν υπάρχει για όλα αυτά που γράφονται. Είναι ντροπή και αίσχος να λέει κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Βαξεβάνης αν δεν προσκομίσει στοιχεία θα είναι εθνικά επικίνδυνος. Πίσω από τον κ. Βαξεβάνη βρίσκεται ο κ. Τσίπρας που είναι δικιά του στρατηγική να βουλιάξει τη χώρα στη λάσπη».

Στο ερώτημα γιατί δεν πήγε στην Βουλή είπε ότι δεν έχει αποφύγει καμία κοινοβουλευτική αναμέτρηση. Κάλεσε μάλιστα τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. 

Η υπόθεση Πάτση και τα σχόλια μετά το ντέρμπι στη Λεωφόρο

Κυριάκος Μητσοτάκης

Για την υπόθεση Πάτση, και αν υπάρχουν ευθύνες για την επιλογή του ως υποψηφίου με τη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Προφανώς και η επιλογή του κ. Πάτση ήταν προβληματική. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Υπάρχουν και αστοχίες και την επόμενη φορά πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Μέσα από αυτή την διαδικασία όμως αναδείχθηκαν πολλά και άξια και καταξιωμένα στελέχη. Για το πόθεν έσχες να απευθυνθείτε στην επιτροπή της Βουλής. Χρειάζεται είπε αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου πόθεν έσχες έχει αδυναμίες και υπήρξαν πολιτικές σκοπιμότητες για στοχοποίηση αντιπάλων και πρέπει να περάσουμε σε ένα σύστημα με ταχύτητα και απόλυτη διαφάνεια να μην αφήνει σκιές».

Αυστηρή γλώσσα Μητσοτάκη σε επιχειρηματικά συμφέροντα: «Η κυβέρνηση κι εγώ ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε αντικείμενο εκβιασμού».

«Τα άκουσα και εγώ αυτά. Εγκληματική οργάνωση κατά τον εκπρόσωπο της ομάδας στο ποδόσφαιρο.Τα τελευταία χρόνια ο ολυμπιακός πήρε τρία πρωταθλήματα με μεγάλους βαθμούς διαφορά. Πού ήταν η εγκληματική οργάνωση τότε; Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους τους. Πιστεύουν ότι επειδή έχουν μια ομάδα η ένα ΜΜΕ ότι μπορούν να εκβιάζουν και να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση τι να κάνει. Οι ρόλοι του καθενός είναι ορισμένοι. Η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση αλλά οι επιχειρηματίες δεν είναι υποβολείς μας και φορείς συμφερόντων για να γίνει το δικό τους χατίρι. Η κυβέρνηση και εγώ ούτε δεχόμαστε πιέσεις ούτε υποκύπτουμε. Πρέπει να αντιληφθούν τους ρόλους τους. Δεν είναι ελεύθερη δημοσιογραφία τα ΜΜΕ να αλλάζουν την θέση τους ανάλογα με τα συμφέροντα του επιχειρηματία τους».

Ελληνοτουρκικά και επέκταση χωρικών υδάτων

«Έχω μιλήσει πολλές φορές για την επιλογή μου να μην μπω σε μία καθημερινή φραστική αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο Ερντογάν και όλα όσα καταμαρτυρά στην πατρίδα μας», είπε αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας με απόλυτα στιβαρότητα και σαφήνεια σε όλα τα διεθνή fora και ο ίδιος είχα την ευκαιρία να τα πω στον κ. Ερντογάν όταν βρεθήκαμε στην Πράγα. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια εσωτερική διάσταση της τουρκικής απειλής. Έχει να κάνει με τις τουρκικές εκλογές, την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία, την ανάγκη του κ. Ερντογάν να αλλάξει την ατζέντα. Υπάρχει, όμως, και ένας τουρκικός αναθεωρητισμός ο οποίος θα απαντηθεί από την χώρα μας, απαντιέται ήδη, με απόλυτη αυστηρότητα και συνέπεια…»

Για το αν θα επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια ο πρωθυπουργός απάντησε: «Προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο. Χτίσιμο διεθνών συμμαχιών. Υπογραφή διεθνών συμφωνιών, όπως αυτές που έχουμε υπογράψει. Ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Το έχουμε ήδη κάνει στο Ιόνιο. Όταν και όπου το κρίνουμε, τη στιγμή που θα το κρίνουμε.

Δεν έχω να σας πω κάτι περισσότερο για αυτό. Θα επισημάνω μόνο ότι όλοι αυτοί οι οποίοι μας ασκούν κριτική γιατί δεν κάνουμε κάτι τώρα το οποίο ενδεχομένως να κάνουμε στο μέλλον, ποτέ δεν το έχουμε αποκλείσει, είναι οι ίδιοι οι οποίοι κυβερνούσαν 4,5 χρόνια και δεν έκαναν απολύτως τίποτα όταν είχαν την δυνατότητα να το κάνουν. Και σε ποιον…».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Όλες οι επιλογές αυτή την στιγμή βρίσκονται στο τραπέζι. Όμως, μιας και με ρωτήσατε για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, εκτός από την καταγγελία του σε όλα τα διεθνή fora -και δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να αναγνωρίζει το παράνομο αυτό “μνημόνιο”, πέραν ενός τμήματος της λιβυκής κυβέρνησης- εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στη Λιβύη συνολικά, για να μπορέσουμε επιτέλους να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη.
Διότι Ελλάδα και Λιβύη έχουν ακτές οι οποίες βρίσκονται απέναντι η μία από τις άλλες. Είναι ο φυσικός μας συνομιλητής η Λιβύη. Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης. Αλλά αυτό προϋποθέτει στην τελική του κατάληξη την οριοθέτηση, μια οριστική συμφωνία».

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε παράλληλα ότι ματαιώνεται η πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και εξήγησε: «Κατ’ αρχάς, η πληροφορία αυτή είναι ακριβής. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στη κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ πολύ περισσότερο γιατί στην παρούσα συγκυρία δεν βλέπαμε το λόγο να πουληθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε κάποιον ξένο επενδυτή».

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αρχίζουν τις επόμενες ημέρες έρευνες για φυσικό αέριο. 

«Ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil.

Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες».

Το δίλημμα των εκλογών είναι: θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω;

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν πιστεύει στην απλή αναλογική όταν ρωτήθηκε αν είναι βέβαιο ότι θα πάμε σε δυο κάλπες.

«Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό το οποίο σας λέω. Η απλή αναλογική είναι μια εξαίρεση στην ιστορία των εκλογικών συστημάτων της χώρας, ο κ. Τσίπρας την ψήφισε για πολύ συγκεκριμένους λόγους, αποτελεί μια βόμβα αστάθειας σήμερα στα θεμέλια της χώρας και ο λόγος για τον οποίον -όπως φαίνεται- θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές είναι ακριβώς διότι μεσολαβεί αυτή η κάλπη της απλής αναλογικής.
Έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω και σε σας, ότι ο στόχος μας είναι μια αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση, όχι μονοκομματική.
Για το αν θα επιδιώξει συνεργασίες τόνισε: «Σας είπα, κατ’ αρχάς, το εκλογικό αποτέλεσμα εν πολλοίς θα μας υποδείξει τις όποιες δυνατότητες συνεργασίας. Αλλά θα επαναλάβω ότι για εμένα η κάλπη η οποία θα καθορίσει τους κυβερνητικούς σχηματισμούς που θα κυβερνήσουν τη χώρα την επόμενη τετραετία, αν θα είμαστε μόνοι μας δηλαδή -εφόσον κερδίσουμε τις εκλογές- ή αν θα χρειαστεί να συμμαχήσουμε με άλλο κόμμα, θα είναι οι δεύτερες κάλπες, κ. Χατζηνικολάου, και όχι οι πρώτες. Διότι οι πρώτες, πολύ απλά, γίνονται με ένα εκλογικό σύστημα το οποίο από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε».

Στο ερώτημα με ποιον θα συνεργαστεί σημείωσε: «Αφήστε αυτό να μας το υποδείξει ο ελληνικός λαός, αν και εκτιμώ, κ. Χατζηνικολάου, κι αυτή είναι η προσδοκία μου, αυτός θα είναι ο στόχος μας και αυτό το επιχείρημα θα προτάξουμε στους πολίτες, ότι θέλουμε και μπορούμε στη δεύτερη κάλπη -στην πρώτη προφανώς ο στόχος αυτός είναι εξαιρετικά δύσκολος- να είμαστε αυτοδύναμοι.

Και επαναλαμβάνω, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση. Το έχω αποδείξει πολλές φορές ότι είμαι σε θέση να κάνω μεγάλα ανοίγματα και να φέρω στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στην κυβέρνηση στελέχη…

Όταν ρωτήθηκε αν έχει «καεί» η σχέση με Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ λόγω των παρακολουθήσεων είπε: «Κοιτάξτε, ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει πολλά, μπορεί και όχι. Αλλά, τελικά, το εκλογικό σώμα θα είναι αυτό το οποίο θα επιλέξει. Όμως, το βασικό δίλημμα των εκλογών παραμένει αν η χώρα θα συνεχίσει, σε αυτά τα ταραγμένα νερά τα οποία διανύουμε, όχι απλά στο δρόμο της σταθερότητας αλλά της προόδου».