Να επιτραπεί να κατατεθούν μαζί με τα πρακτικά του πορίσματος της πλειοψηφίας (των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας δηλαδή) για την υπόθεση των υποκλοπών και οι πορισματικές εκθέσεις της μειοψηφίας (των κομμάτων της αντιπολίτευσης), ζήτησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με την ιδιότητα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης που διεξάγεται από νωρίς το πρωί στη Βουλή.

Όπως ανέφερε, «κατά τη διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής έγινε πολλές φορές συζήτηση για τη μυστικότητα των εργασιών της, αλλά και για το απόρρητο. Με απόφαση της πλειοψηφίας ακόμη και οι πορισματικές εκθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης καλύπτονται από τη μυστικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε, θεωρώντας ότι αυτό αντίκειται στην κοινοβουλευτική διαδικασία και τον Κανονισμό της Βουλής και επιθυμούμε να καταθέσουμε στα Πρακτικά την πορισματική γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ. Και νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως λογικό αυτονόητο και εύλογο, αλλιώς θα πρόκειται για μια εμμονή στην παραδοξότητα».

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης του απάντησε ότι το θέμα αυτό «συζητήθηκε χθες εκτενώς με τοποθετήσεις από όλα τα κόμματα στη Διάσκεψη των Προέδρων. Η απόφαση της πλειοψηφίας είναι ότι στηρίζει την απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Γνωρίζετε και γνωρίζουμε όλοι ότι αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης την πορισματική τους γνώμη την έχουν δημοσιοποιήσει. Για την τυπική κατάθεση στα Πρακτικά της Βουλής, που θέτετε, αυτό κανείς δεν μπορεί να σας το απαγορεύσει να το κάνετε όπως και για όποιο κόμμα το επιθυμεί, με δική του ευθύνη. Ο Κανονισμός είναι ξεκάθαρος, η απόφαση της Εξεταστικής είναι επίσης ξεκάθαρη. Προφανώς η πλειοψηφία δεν επιθυμεί να κάνει κάτι τέτοιο, δεν μπορεί κανείς να την υποχρεώσει. Ούτε τίθεται θέμα ψηφοφορίας».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με παρέμβασή του υποστήριξε ότι η διαφωνία στο θέμα της προαιρετικότητας κατάθεσης του πορίσματος της πλειοψηφίας και των άλλων κομμάτων στα Πρακτικά είναι ότι «δεν μπορεί τα Πρακτικά της Βουλής και όχι μόνο για τον ιστορικό του μέλλοντος αλλά και για την άμεση συνέχεια αυτής της υπόθεσης που προφανώς θα υπάρχει, να είναι ελλιπής. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ, ούτε στο Φάκελο της Κύπρου που η συζήτησή της έγινε σε «καυτούς» καιρούς. Τα πορίσματα και οι γνώμες είναι κατατεθειμένες στα Πρακτικά της Βουλής. Δεν νοείται να βγουν Πρακτικά της Βουλής σήμερα με τις απόψεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και να μην υπάρχει το Πόρισμα που προέρχεται από την πλειοψηφία, είναι μείζον θέμα».

Παίρνοντας και πάλι το λόγο ο προεδρεύων κ. Κακλαμάνης του απάντησε πως «αυτά τα είπατε και χθες και είναι στα Πρακτικά της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων. Και δεν θέλω να πω ότι όποιος συνάδελφος βουλευτής ήθελε να διαβάσει το πόρισμα της πλειοψηφίας θα μπορούσε να είχε πάει να το διαβάσει (σ.σ. στην ειδική αίθουσα που φυλάσσεται) αλλά από ό,τι έχω πληροφορηθεί, αυτοί που πήγαν και το διάβασαν ήταν ελάχιστοι. Καταγράφηκε πάντως κ. Βούτση και η δική σας άποψη».