Εντός των επομένων ημερών θα ξεκινήσουν οι πειραματικές πτήσεις του αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων (σε μικρότερο μέγεθος αρχικά) το οποίο θα είναι καθαρά ελληνικής παραγωγής.

Οι μικρές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος ούτως ώστε να προχωρήσει συντομότερα η βιομηχανική παραγωγή του οφείλονται στα προβλήματα που έχουν προκληθεί παγκοσμίως όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα και την προμήθεια των απαιτούμενων εξαρτημάτων.

Ωστόσο, έως τα τέλη του έτους θα ξεκινήσει η κατασκευή του πραγματικού προτύπου, με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (Ε.Α.Β.) να δομεί τη γραμμή παραγωγής και να συγκροτεί τον τομέα προώθησης των πωλήσεων. Το ελληνικό drone που θα έχει το όνομα «Αρχύτας», αναμένεται να συμμετέχει τόσο σε επιχειρήσεις διάσωσης υπό ακραίες καιρικές συνθήκες όσο όμως και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα στον έλεγχο των συνόρων.

Θα διαθέτει μεγάλο εκπέτασμα πτερύγων, γύρω στα 6 μέτρα, θα αναπτύσσει ταχύτητα έως και 120 χιλιόμετρα/ώρα, αυτονομία πτήσεις τεσσάρων ωρών, θα προσγειώνεται και να απογειώνεται κάθετα χρησιμοποιώντας μπαταρίες που επαναφορτίζονται από τον βενζινοκινητήρα του, ενώ θα μπορεί να εντοπίσει σημεία που θα του υποδεικνύει ο χειριστής του, είτε είναι μέρα είτε είναι νύχτα, χάρις στις υπερσύγχρονες κάμερες που θα διαθέτει.

Η Ε.Α.Β. αναπτύσσει τη δημιουργία του σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (που κάνει την αεροδυναμική σχεδίαση), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (που έχει αναλάβει το ηλεκτρονικό μέρος) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (που έχει αναλάβει τον έλεγχο της πτήσεως). Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως με μια μικρή τροποποίηση θα μπορεί να φέρει ακόμη και ελαφρύ οπλισμό.