Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πολιτικά ΔΕΘ ανοίγει σήμερα τις πύλες της με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην ομιλία του πρωθυπουργού  στις 20.00 στο Βελλίδειο. Οι διεθνείς αναταράξεις και η ενεργειακή κρίση που σοβεί έχουν ανατρέψει την κυβερνητική ατζέντα, θέτοντας νέες προτεραιότητες.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες  ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια μεστή και με πολλαπλά πολιτικά μηνύματα ομιλία που θα ξεπερνά τις 6000 λέξεις αναμένεται να επαναλάβει τις εξής λέξεις – κλειδιά : Συνέπεια, σταθερότητα, σιγουριά.

Η ομιλία αυτή θα έχει και προεκλογικό χαρακτήρα, καθώς λίγοι μήνες μας χωρίζουν από τις κάλπες και για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει και το σχέδιό του για την επόμενη τετραετία.

Στόχος, επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι να περάσει και μηνύματα σε ακροατές που είναι απαιτητικοί και όχι άδικα. Όπως για παράδειγμα την μεσαία τάξη που θεωρεί ότι έχει αδικηθεί όχι τώρα αλλά από τα πρώτα χρόνια των μνημονίων σηκώνοντας το βάρος της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει πως θα δράσει ανακουφιστικά μέσω των μέτρων μη μόνιμου χαρακτήρα τα οποία και θα εφαρμοστούν άμεσα, θα δείξει τα μέτρα του 2023 τα οποία θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και βεβαίως θα ξεδιπλώσει το προεκλογικό του πρόγραμμα αφού θα εξαγγείλει μεταρρυθμίσεις με ορίζοντα 4ετίας.

Τι περιμένουμε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην Θεσσαλονίκη το βράδυ της Παρασκευής. Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην ομιλία του στο Βελλίδειο και δημιούργησε προσδοκίες: «Θα σας πω 10 μέτρα που δεν έχετε πει, μικρά μεσαία και μεγάλα», είπε στους δημοσιογράφους.

Η αλήθεια είναι ότι η αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2022, κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό και επιδόσεις που καταγράφει η οικονομία στον τομέα του τουρισμού έχουν λύσει τα χέρια του οικονομικού επιτελείου δίνοντάς του περιθώρια και για άλλες παροχές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα συνεχιστεί η επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και μάλιστα θα είναι οριζόντια, δηλαδή  δεν θα εξαιρεθεί κανείς από την ενίσχυση. Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να δεσμευθεί ότι θα στηρίξει τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Επίσης, όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης αυτό αναμένεται να είναι μεγαλύτερο απ ότι πέρυσι και πιο διευρυμένο αλλά πάντα με γεωγραφικά κριτήρια. Παράλληλα θα δοθεί και η λεγόμενη επιταγή ακρίβειας όπως είχε γίνει και το Πάσχα – μόνο που θα είναι υψηλότερη- και αφορούσε τους ευάλωτους.

Οι πολίτες αναμένεται επίσης σύμφωνα πάντα με πληροφορίες να ακούσουν από τα χείλη του πρωθυπουργού ότι:

-Θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης

-Θα αυξηθούν οι συντάξεις

-Θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

Ξεχωριστή θέση στις παροχές που θα δοθούν θα έχει το πρόγραμμα «φθηνή» στέγη στους νέους. Με αυτό δίνονται εναλλακτικές επιλογές σε νέα ζευγάρια και φοιτητές που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν φθηνή στέγη.

Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιχορηγήσεις και άτοκα δάνεια, ενώ κεντρικό άξονα αποτελεί η ανακαίνιση παλαιών σπιτιών.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις, κάποιες από τις οποίες θα υλοποιούνται μέσω των προγραμμάτων φθηνής στέγης της ΔΥΠΑ, με βάση τις αλλαγές που πέρασαν στον πρόσφατο νόμο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ. Ένα επίσης μεγάλο κομμάτι του σχεδιασμού, περνά μέσα από την αξιοποίηση της μεγάλης και αναξιοποίητης ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το πρωί με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΘ. Στην συνέχεια θα κάνει την καθιερωμένη βόλτα στα περίπτερα της έκθεσης και το βράδυ λίγο μετά τις 8 θα μιλήσει στα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ, στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο.