Η Αθήνα δεν θα ακολουθήσει τον τουρκικό παραλογισμό, ο οποίος μάλιστα έχει αλλάξει ύφος τα τελευταία 24ωρα αλλά θα διεθνοποιεί με κάθε μέσο την προκλητικότητα των γειτόνων μας.

Η κυβέρνηση, παρακολουθεί στενά και προσπαθεί να ερμηνεύσει πού το πάει η Άγκυρα ανεβάζοντας καθημερινά τους τόνους τόσο σε λεκτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο με τις διαρκείς παραβιάσεις και παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Από την μια εκτιμούν ότι η Τουρκία προσπαθεί εμφανώς να μας παρασύρει, σε μια ρητορική έντασης και από την άλλη αναλύοντας τα όσα ακούγονται από τα χείλη του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και του συμμάχου του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί διακρίνουν ξεκάθαρα ότι η τακτική κλιμακώνεται με απειλές ακόμα και για εισβολή. Ο τελευταίος, το βράδυ της Κυριακής υπερθεματίζοντας στο «μην ξεχνάτε τι έγινε στην Σμύρνη» του Τούρκου Προέδρου απείλησε ευθέως την Ελλάδα λέγοντας: «Καλά τα είπε ο Ερντογάν, είναι εύκολο να διασχίσουμε το Αιγαίο».

«Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει να κλιμακώσει επικίνδυνα την στάση της απέναντι στην Ελλάδα» τόνιζαν διπλωματικές πηγές αλλά σημείωναν ότι καμία πρόκληση όποια και αν είναι αυτή δεν θα μείνει αναπάντητη όπως δεν μένει εδώ και καιρό. Θυμίζουν μάλιστα ότι η χώρα μας απέναντι στον αναθεωρητισμό της Άγκυρας δεν έχει παρά να τον καταδεικνύει εκεί που πρέπει και τονίζουν με έμφαση ότι η Ελλάδα έχει επαρκή αποτρεπτική ισχύ για να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε πρόκληση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πραγματικότητα είναι τέτοια, που δεν κλονίζεται με τίποτα η ισχύς των διεθνών συμβάσεων και του Διεθνούς Δικαίου και σε κάθε ευκαιρία η επιχειρηματολογία της χώρας μας αποδομεί βήμα – βήμα σε κάθε της έκφραση τον παραλογισμό της τουρκικής πλευράς, τους ανιστόρητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς και τη διαστρέβλωση της Ιστορίας.

Από την ΕΕ μέχρι το ΝΑΤΟ και από την Γαλλία και τις ΗΠΑ έως τον αραβικό κόσμο, όλοι γίνονται κοινωνοί της τουρκικής προκλητικότητας με ατράνταχτα στοιχεία. Από τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, τους χάρτες που αποδεικνύουν τις επεκτατικές βλέψεις του Σουλτάνου έως τις εμπρηστικές δηλώσεις που έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα.

Η Αθήνα δεν θα διστάσει να καταγγείλει την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας ακόμα και από το βήμα του ΟΗΕ όπου σε λίγες ημέρες (20-23/09) θα βρεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την 77η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης. Εκεί, ενώπιον των ηγετών όλου του κόσμου θα περιγράψει τις αλυτρωτικές διαθέσεις των γειτόνων μας και θα αποδομήσει την ανυπόστατη τουρκική προπαγάνδα μέσω της οποίας η Ελλάδα εμφανίζεται ως ο κακός γείτονας που δεν σέβεται τίποτα και προκαλεί χωρίς δισταγμό.

Όσο το κρεσέντο προκλητικότητας συνεχίζεται, η Ελλάδα θα υπερασπίζεται τα δίκαιά της πάντα με ηρεμία, ψυχραιμία και σταθερότητα τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.