Την συνταγή της επανεκκίνησης και της φυγής προς τα εμπρός αναζητεί το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να ξεδιπλώσει το πρόγραμμα των επομένων μηνών από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Την εβδομάδα που θα ξεκινήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιλέξει ποια από τα μέτρα που του έχει προτείνει το οικονομικό επιτελείο θα πάρουν θέση στην λίστα που θα έχει στον φάκελο και θα αναγνώσει το βράδυ του Σαββάτου 10/09 στο Βελλίδειο.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως όλα πρέπει να αποφασιστούν με γνώμονα δυο παράγοντες: την στήριξη των αδυνάμων, αλλά και του προεκλογικού χειμώνα.

Βέβαιο θεωρείται ότι τα μέτρα στήριξης έκτακτου αλλά και μόνιμου χαρακτήρα θα είναι ρεαλιστικά και θα χαρακτηρίζονται από σύνεση όπως προϊδέασε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο προσπαθώντας έτσι να βάλει φρένο στην παροχολογία. Τα μέτρα αυτά μόνιμου και μη χαρακτήρα, θα προκύψουν από τον καινούριο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι με τα έσοδα από τον τουρισμό να έχουν εκτοξευθεί.

Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι παροχές που θα ανακοινωθούν θα είναι ανεξάντλητες καθώς η αβεβαιότητα είναι μεγάλη από την κρίση που διέρχεται η παγκόσμια οικονομία. Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη στο newsbeast.gr αυτές οι παροχές θα χαρακτηρίζονται και από διορατικότητα ενόψει του δύσκολου χειμώνα που μας περιμένει.

Ειδικά όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση, το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει και στα όσα θα ανακοινωθούν έστω και με μεγάλη καθυστέρηση από την Ευρώπη. Ουδείς γνωρίζει πάντως αν η λεγόμενη «ευρωπαϊκή απάντηση» στην κρίση θα είναι ικανοποιητική. Όπως και να έχει όμως θα λειτουργήσει προσθετικά στα όποια μέτρα ανακοινωθούν σε εθνικό επίπεδο.

Η λίστα προς έγκριση

Στα μέτρα μη μόνιμου χαρακτήρα, ηγετική θέση στην λίστα έχει η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η τιμή του ρεύματος παραμένει στα ύψη και όλα είναι στον αέρα καθώς το φυσικό αέριο καλπάζει καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης αναμένεται να είναι πιο διευρυμένο και πιο γενναιόδωρο, ενώ κινήσεις θα γίνουν και για το φυσικό αέριο πιθανότατα με την μορφή επιδοτήσεων στην τιμή του.

Η επιταγή ακρίβειας που αφορά τα φτωχά νοικοκυριά είναι μέσα στην λίστα και θεωρείται ένα από τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη αύξηση στις τιμές των τροφίμων που λιγοστεύουν τα προϊόντα στο οικογενειακό καλάθι.

Αυτό που δεν θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχιστεί είναι η επιδότηση στα καύσιμα με το λεγόμενο fuel pass 3, αφού η τιμή της αμόλυβδης έχει υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ το λίτρο και αυτό αναμένεται εκτός απροόπτου να συνεχιστεί.

Όσον αφορά στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και η αύξηση των συντάξεων από το 2023 είναι βέβαιο ότι θα ανακοινωθούν και το ύψος ειδικά του δεύτερου μέτρου θα κριθεί από πολλούς παράγοντες όπως ο πληθωρισμός αλλά και ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς ο οποίος πρέπει να βρει την χώρα μας με πρωτογενές πλεόνασμα.

Η έκπληξη

Δεν αποκλείεται σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ να ανακοινώσει και ειδήσεις από τον χώρο των επενδύσεων τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί κινητήρια δύναμη για την οικονομία αφού εκτός από έσοδα στο κράτος φέρνουν και νέες θέσεις εργασίας. Οι τομείς που ακούγονται και για τους οποίους «μιλάει» η αγορά είναι των τηλεπικοινωνιών αλλά και της ενέργειας.