Μια δεύτερη κοινοβουλευτική μάχη θα δοθεί σήμερα στη Βουλή, καθώς μετά τη μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και τη σφοδρή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, η Ολομέλεια συγκαλείται εκ νέου για να συζητηθεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το επίμαχο θέμα. Όλα δείχνουν ότι θα δοθεί το πράσινο φως για τη συγκρότηση του κοινοβουλευτικού οργάνου (απαιτούνται 120 ψήφοι), ενώ στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να μπει το χρονικό εύρος της διερεύνησης.

Ωστόσο οι πρώτες δύο δημοσκοπήσεις (GPO – Marc) που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και αποτελούν την πρώτη βολιδοσκόπηση της κοινής γνώμης για το πώς αντιδρά το εκλογικό σώμα στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά το ξέσπασμα της κυβερνητικής κρίσης αλλά και πως ιεραρχεί τις ανάγκες του είναι ενδεικτικές για το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, σκιαγραφώντας παράλληλα τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς αλλά και την ιεράρχηση των αναγκών των πολιτών, χτυπώντας το «καμπανάκι» στην κυβέρνηση για το που πρέπει να εστιάσει το προσεχές διάστημα τις δυνάμεις της.

Μίνι κυβερνητική φθορά

Εκλογές κάλπη

Στη δημοσκόπηση της GPO, που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των αποκαλύψεων για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 6,3 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο παρατηρείται μια κάποια κάμψη. Ειδικότερα, το κυβερνών κόμμα καταγράφει ποσοστό 31,4%, μειωμένο κατά 1,7% σε σχέση με την τελευταία μέτρηση της ίδιας εταιρίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το ποσοστό του κατά μία περίπου μονάδα και πηγαίνει στο 25,1%. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει άνοδο και αποτυπώνεται στο 12,1%, ενώ σχετικά σταθερά καταγράφονται τα ποσοστά των υπόλοιπων κομματικών σχηματισμών.

Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα της δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος» η εταιρεία Marc. Αποτυπώνουν μικρές μεταβολές στη διάρθρωση του πολιτικού σκηνικού, καθώς το προβάδισμα της ΝΔ παραμένει στα όρια των προηγούμενων εκλογών. Επίσης, διατηρείται η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στη δημοτικότητα όσο και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Σύμφωνα με την έρευνα της Marc, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32% (που είναι μειωμένο κατά 0,2% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας) και προηγείται κατά 8,5 εκατοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αυξάνει την απήχησή του κατά 0,5% και φτάνει στο 23,5%. Αντίστοιχη αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα παρουσιάζει και το ΠΑΣΟΚ που φτάνει στο 12,3%. Δεν αλλάζει, εξάλλου, η σειρά κατάταξης των υπολοίπων σχηματισμών που παρουσιάζουν ανεπαίσθητες μεταβολές.

Τα μεγάλα «αγκάθια»

Κοινό και αδιαμφισβήτητο εύρημα και στα δύο γκάλοπ – τα πρώτα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές- είναι ότι οι πολίτες ανησυχούν έντονα για την ακρίβεια, η οποία ήδη πλήττει τα νοικοκυριά και τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης που προδιαγράφονται μελανές για το χειμώνα, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται σε ενεργειακό συναγερμό με τις κυβερνήσεις να αναζητούν λύσεις για το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και την διασφάλιση ενεργειακών αποθεμάτων. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μέτρησης της Marc οκτώ στους δέκα πολίτες (ή ποσοστό 84,2%) αξιολογούν το συγκεκριμένο ζήτημα ως το πλέον ενδιαφέρον για την καθημερινότητα και εν γένει τη ζωή τους. Αντίστοιχα και στη δημοσκόπηση της GPO που διενεργήθηκε λογαριασμό της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» οι περισσότεροι συμμετέχοντες σημειώνουν ότι το σημαντικότερο ζήτημα στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι η ενεργειακή κρίση (36,7%), ενώ με ελάχιστη διαφορά έπεται το ζήτημα της γενικότερης ακρίβειας και του πληθωρισμού (36,3%).

Σε δεύτερο πλάνο οι παρακολουθήσεις

Την ίδια στιγμή, οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις κατατάσσονται στην τελευταία θέση στη δημοσκόπηση της Marc, καθώς μόλις το 16% της κοινής γνώμης περιλαμβάνει το συγκεκριμένο ως ένα από τα τρία που αποτελεί πηγή ανησυχίας. Στο ενδιάμεσο επιλέγονται τα εθνικά θέματα και κυρίως τα Ελληνοτουρκικά, η εγκληματικότητα και τα φαινόμενα βίας, οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και η πανδημία. Και στη δημοσκόπηση της GPO η υπόθεση των παρακολουθήσεων βρίσκεται στην 3η θέση με το 9,7% των πολιτών να το θεωρεί το σημαντικότερο θέμα στη χώρα αυτή τη στιγμή.

Επίσης, το 58,3 των συμμετεχόντων σημειώνει ότι πλήττει ή μάλλον πλήττει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση με το 33,7 να απαντά αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, ενώ όσον αφορά στους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 70% λέει ότι δεν πλήττει της εμπιστοσύνης τους ενώ το 29,2 % απαντά θετικά.

Αντίστοιχα στο ερώτημα σχετικά με τις παρακολουθήσεις (Marc), το 38% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι «είναι πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει αν ισχύει να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές». Παραίτηση της κυβέρνησης εφόσον ισχύει θέλει το 69,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 46,7% όσων στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΚΙΝ.ΑΛ.