Μπορεί μεγάλες ειδήσεις να μην βγήκαν από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για τις παρακολουθήσεις αλλά στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι όσοι παρακολούθησαν αυτό το εξάωρο πολιτικό μπρα ντε φερ έβγαλαν χρήσιμα συμπεράσματα για τις προθέσεις του κάθε πολιτικού σχηματισμού όσον αφορά στο μείζον θέμα της αναζήτησης τρόπων βελτίωσης της λειτουργίας της ΕΥΠ για να μην επαναληφθούν λάθη, όπως αυτό με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση των όσων έγιναν στην Βουλή έλεγαν στο newsbeast.gr ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θεσμικός όπως πάντα ήταν και προτάσεις κατέθεσε και αυτοκριτική έκανε και απάντησε μέχρι εκεί που επιτρέπεται από το νόμο. Αντίθετα τονίζουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αρκέστηκε σε κινήσεις εντυπωσιασμού και δεν μπήκε στην ουσία της συζήτησης, αλλά αρκέστηκε σε ανέξοδες κοινοβουλευτικές κορώνες.

Η ανασκευή με Γεραπετρίτη

Κυβερνητικά στελέχη με μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία, σημείωναν ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα καθώς στοχοποιώντας τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και αποκαλώντας τον ψεύτη, πιάστηκε εκείνος ψευδόμενος και υποχρεώθηκε σε ανασκευή των λεγομένων του. Μάλιστα τόνιζαν ότι με τον τρόπο αυτό κατέρρευσε ένα αφήγημα που είχε εφεύρει εδώ και καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση για όσα συνέβησαν στην επίμαχη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Μέχρι χθες το μεσημέρι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόταν ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης εμφανίστηκε στην επιτροπή και είπε ψέματα ότι δεν γνώριζε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Με την επανατοποθέτησή του όλοι κατάλαβαν ότι αυτό δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, γεγονός που παραδέχθηκε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισαν.

Κοινοβουλευτική ρελάνς

Ένα άλλο σημείο στο οποίο θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός «κέρδισε» τον πολιτικό του αντίπαλο ήταν όταν πέταξε το γάντι στον κ. Τσίπρα προκαλώντας τον να καταθέσει πρόταση μομφής. Κι αυτό γιατί νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καλέσει τους βουλευτές της ΝΔ να ρίξουν την κυβέρνηση.

«Απευθυνθήκατε κ. Τσίπρα στους βουλευτές της ΝΔ και τους καλέσατε να ρίξουν την κυβέρνηση. Αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες. Κάποιοι από εμάς ήμασταν και το 2009, 2012 και 2014. Παλαιότεροι συνάδελφοι έχουν αποδείξει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι έτοιμη να δώσει οποιαδήποτε μάχη απαιτείται. Θα κλείσω την παρέμβασή μου με μια πρόκληση προς εσάς. Αν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής μου ομάδας καταθέστε τώρα πρότασης μομφής. Τώρα. Αν δεν το κάνετε θα αποδείξετε για μια ακόμα φορά ότι είστε ένας θρασύδειλος. Κάντε το για να ξεκινήσουμε αμέσως μια τριήμερη συζήτηση!», είπε ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του. Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε.

Τι περιμένουμε το επόμενο διάστημα

Κατά την διάρκεια της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε γι ακόμα μια φορά ότι δεν θα μπορούσε να μπει σε λεπτομέρειες για την αιτία της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο μόνος που μπορεί και πρέπει να ενημερωθεί λόγω του απορρήτου της διαδικασίας. Όμως, αναφερόμενος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες (η πρώτη συνεδρίαση ήταν για την επικύρωση του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη) αποκάλυψε ότι θα κληθούν και προγενέστεροι διοικητές της ΕΥΠ.

«Φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση στην επιτροπή Θεσμών να κληθούν και προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ που θα προσθέσουν την εμπειρία τους για το πώς διαχειρίζονταν ανάλογες υποθέσεις. Να έρθει και ο κ. Ρουμπάτης και ο κ. Δραβίλας. Ηταν ο διοικητής της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και εφόσον κριθεί απαραίτητο να μας διαφωτίσουν για τον τρόπο που χειρίστηκαν τέτοιες λεπτές υποθέσεις», είπε ο πρωθυπουργός.