Τα ερωτήματα, η συλλογή των δεδομένων και η επεξεργασία των αποτελεσμάτων. Πώς προετοιμάζεται μια δημοσκόπηση μέχρι να τις τελικές κάρτες και τους αριθμούς που γίνονται πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κομμάτων αλλά και ψηφοφόρων; Είναι το σημείο όπου αρχίζουν ατελείωτες συζητήσεις. Από αυτές που μας αρέσει να ακούμε. Λένε πως οι αριθμοί είναι ο καλύτερος τρόπος να πει κάποιος τη μισή αλήθεια. Από την άλλη, μπορούμε να προσπεράσουμε ή να υποβαθμίσουμε τους αριθμούς;

Βρεθήκαμε στο στούντιο του Newsbeast με τον Τάσο Βασιλείου. Ο κύριος Βασιλείου είναι εμπορικός διευθυντής, υπεύθυνος στρατηγικής, ανάπτυξης και επικοινωνίας της εταιρίας δημοσκοπήσεων Prorata και προσπαθήσαμε να μάθουμε κάποια από τα μυστικά της δουλειάς του. «Σε μία δημοσκόπηση προσπαθούμε να αποκλείσουμε το ψέμα. Με διπλές ερωτήσεις επιτυγχάνεται αυτό, κάνοντας πιο αντικειμενικά τα αποτελέσματά μας», λέει στο podcast του Newsbeast.

Συμμετέχουν οι πολίτες στις έρευνες; Υπάρχει καχυποψία; «Ναι, αλλά όπως σε όλα τα ζητήματα. Αυτό που μου κάνει εντύπωση ως προς το κομμάτι των ηλεκτρονικών ερευνών είναι πως υπάρχει μεγάλη διάθεση συμμετοχής από την πλευρά του κόσμου, δίχως να υπάρχει κάποιο αντάλλαγμα», τονίζει ο υπεύθυνος στρατηγικής, ανάπτυξης και επικοινωνίας της Prorata.

Ποια είναι τα ποιοτικά στοιχεία που μπορούμε να «διαβάσουμε» σε μια πολιτική δημοσκόπηση; «Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου έχει συνηθίσει να βλέπει την πρόθεση ψήφου. Πόσο ανέβηκε ή πόσο κατέβηκε κάποιο κόμμα. Ποιες είναι οι διαφορές. Τα σενάρια για τις πρώτες ή τις δεύτερες εκλογές. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που είναι ενδιαφέροντα, όπως η δυνητική επιρροή των κομμάτων. Έτσι βλέπεις την εκλογική σου βάση», απαντάει ο κύριος Βασιλείου. Με ποια κριτήρια ψηφίζει πλέον ο έλληνας ψηφοφόρος; «Η ακρίβεια είναι το πρόβλημα που έχει ανέβει ψηλά το τελευταίο διάστημα. Τα εθνικά θέματα, επίσης, απασχολούν τον κόσμο».

Διενεργούνται μυστικές δημοσκοπήσει τόσο συχνά όσο νομίζουμε; «Σίγουρα μετρώνται πάρα πολλά πράγματα και ειδικά η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κινείται ποτέ στον αέρα. Κάθε κίνηση είναι μετρημένη. Εκτιμώ πως πάντα κάθε πρόταση ή λύση που δίνει είναι ένα “προϊόν” που έχει μετρηθεί. Και τα υπόλοιπα κόμματα, βέβαια, τρέχουν έρευνες συνεχώς για τη χάραξη μιας πολιτικής ή να δουν την αποδοχή μιας πιθανής πρότασής τους».

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Τάσο Βασιλείου στο podcast του Newsbeast

Timeline

0:58 Θα έχουμε πρόωρες εκλογές; Πότε τελικά θα γίνουν;

3:50 Πόσα κόμματα θα μπουν στην επόμενη Βουλή;

6:06 Η δεξαμενή των ψηφοφόρων που είναι πιο εύκολο να μετακινηθεί στις εκλογές

9:47 Το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που πλήρωσε περισσότερο την επιβολή των μνημονίων. Υπάρχουν δείγματα που δείχνουν πως μπορεί σταδιακά να επιστρέψει στα παλιά του νούμερα;

14:35 Πώς προετοιμάζεται μια δημοσκόπηση από τη στιγμή του αιτήματος μέχρι να τις τελικές κάρτες

18:49 Ποια είναι τα ποιοτικά στοιχεία μιας πολιτικής δημοσκόπησης. Τι είναι αυτό που διαβάζουν περισσότερο τα κόμματα;

21:31 Τι απασχολεί σήμερα τον έλληνα ψηφοφόρο;

32:08 Οι μυστικές δημοσκοπήσεις γίνονται τόσο συχνά όσο ακούγονται;

Podcast Newsbeast

Χρήστος Αλωνιστιώτης: Bitcoins: Ποιος κερδίζει όταν η πλειοψηφία χάνει; Υπάρχει ασφάλεια; – Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα κρυπτονομίσματα

Γιάννης Δαβερώνης: «Στην εστίαση δίνονται καλοί μισθοί – Αν το σέρβις γίνει πιο επαγγελματικό, θα κερδίζουν όλοι, μαζί και οι υπάλληλοι»

Νίκος Τσάδαρης: «Ο μεγάλος μύθος γύρω από την αλλαγή των ελαστικών – Το λάθος που έχουμε κάνει όλοι»

Σταύρος Καφούνης: «Η Αθήνα είναι μια πόλη πρότυπο, θα ήθελα οι ξένοι ν’ αντιγράψουν από εμάς»

Βασίλης Κορκίδης: «Αυτό είναι το επάγγελμα του μέλλοντος που μπορεί να αναπτυχθεί στην Ελλάδα – Η σύγκριση της Κρήτης και της Ρόδου»

Λευτέρης Ποταμιάνος: «Η περιοχή της Αττικής που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο real estate και τα ανερχόμενα νησιά της αγοράς»

Ολυμπία Αναστασοπούλου: «Η ανερχόμενη αγορά ταξιδιωτών που θέλει να φέρει στην Ελλάδα το υπουργείο Τουρισμού»