Αποφασισμένη να κλείσει με θεσμικό πάντα τρόπο το θέμα των παρακολουθήσεων, χωρίς να μείνουν σκιές, είναι η κυβέρνηση με συνεργάτες του πρωθυπουργού να λένε ότι η φράση που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα είναι «διορθώνουμε τα λάθη μας και έχουμε το βλέμμα στραμμένο στις ανάγκες των πολιτών».

Ειδικά στο μέτωπο της υπόθεσης των παρακολουθήσεων η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα προχωρήσουν με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες που θα ρίξουν φως στην υπόθεση. Η εβδομάδα αυτή λόγω της φύσης της είναι εβδομάδα με πιο χαλαρούς ρυθμούς για όλους αλλά στο παρασκήνιο οι διεργασίες συνεχίζονται και ο πρωθυπουργός με το επιτελείο του σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις

Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Βουλής και του ζήτησε να μην υπάρξει καμία χρονοτριβή.

Η μάχη στην Βουλή θα είναι σκληρή και το γνωρίζουν καλά αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου. Από τις 22/08 όταν θα συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων μέχρι και την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής οι αντιπαραθέσεις θα είναι πολλές και σε επίπεδο αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί δυο ημέρες αργότερα στις 24/08. Εδώ, μεγάλος απών θα είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος δεν μπορεί εκ των πραγμάτων ως ευρωβουλευτής να συμμετάσχει σε διαδικασίες του ελληνικού κοινοβουλίου. Έτσι, η κόντρα θα περιοριστεί ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα αλλά αναμένεται να είναι σκληρή.

Στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα συζητηθούν επίσης και τα αιτήματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σε αυτή την συνεδρίαση αναμένεται να κληθεί και ο άμεσα ενδιαφερόμενος, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Το πακέτο της ΔΕΘ

Στοίχημα για την κυβέρνηση παραμένει επίσης να είναι γενναίο το πακέτο της ΔΕΘ. Οι ανακοινώσεις που θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου θα έχουν φυσικά ως επίκεντρο την οικονομία και οι στόχοι θα είναι δυο. Εκτός από την ανακούφιση των αδύναμων αναμένεται να ανακοινωθούν και παροχές που θα περιλαμβάνουν μετά από πολλά χρόνια τα εξής:

  • Αύξηση συντάξεων που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 6%.
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
  • Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση. Σημειώνεται ότι τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%.
  • Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος.
  • Μείωση συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.
  • Επίσπευση της επόμενης αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (από 713 ευρώ που είναι σήμερα).

Το βλέμμα στην Τουρκία

Η ατέρμονη προκλητικότητα έστω και λεκτική, από την Άγκυρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα αμελητέο πρόβλημα για την χώρα μας. Όσο και αν ο Ερντογάν δεν έχει κάνει κινήσεις στο πεδίο που να ανησυχούν την Αθήνα, ωστόσο η διαρκής επαγρύπνηση λόγω της οξύτατης ρητορικής που χρησιμοποιεί ο ίδιος αλλά και ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν είναι μεν σε τουρκικά χωρικά ύδατα αλλά στα επιτελεία γνωρίζουν πόσο απρόβλεπτος μπορεί να γίνει ο Τούρκος ηγέτης αν κρίνει ότι οι συνθήκες ευνοούν ακόμα και για το πιο απονενοημένο βήμα.