Μπορεί εν πολλοίς η Αθήνα να έχει μπλοκάρει την αγορά υπερσύγχρονων αμερικανικών μαχητικών F-35 προς την Τουρκία, κάτι που συνέβαλε καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο και η συμβολή του ομογενειακού λόμπι, ωστόσο η Άγκυρα αναζητά εναλλακτικές λύσεις ενόψει των επερχόμενων Συνόδων Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Μια από αυτές είναι να προμηθευτεί από τους Αμερικανούς τα αναβαθμισμένα μαχητικά F-16, τα οποία όμως και πάλι για να αγοραστούν θα πρέπει πρώτα να δώσει το «πράσινο φως» το Κογκρέσο. Εάν δεν τα καταφέρει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πείσει την Ουάσιγκτον, θα στραφεί στην εναλλακτική λύση των αεροσκαφών Eurofighter Typhoon που κατασκευάζουν από κοινού Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία. Για το λόγο αυτό άλλωστε εστάλη ο διοικητής της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Χασάν Κιουτσούκακγιουζ στην Αγγλία, ούτως ώστε να κουβεντιάσει με τους ιθύνοντες της RAF (της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας) την προοπτική αγοράς τους αλλά και για να τα δει να πετάνε υπό αντίξοες συνθήκες.

Το μεγάλο στοίχημα

Το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης τώρα είναι να εμποδιστεί και η αγορά των Eurofighter προς την Τουρκία, αν και κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι.

Όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες είναι πολύ πιο δύσκολο από το να πειστούν οι Αμερικανοί ότι δεν πρέπει να πουλήσουν στη γειτονική χώρα τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, F-35 (που παρεμπιπτόντως θα αγοράσουμε εμείς). Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης στις επαφές που θα έχει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του θα επιχειρήσει να τους πείσει για τους λόγους που δεν πρέπει να πάρει η Άγκυρα Eurofighter. Μάλιστα εξετάζεται από το Μέγαρο Μαξίμου σοβαρά το ενδεχόμενο, να τεθεί το ζήτημα και σε ένα από τα επίσημα συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά το γεγονός ότι αρκετοί εταίροι μας στην Ε.Ε. καλοβλέπουν το ενδεχόμενο πώλησης του ευρωπαϊκού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων και παντός καιρού, στον Ταγίπ Ερντογάν.

Να σημειωθεί τέλος ότι Eurofighter έχουν μεταξύ άλλων αυτή τη στιγμή η Αυστρία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία και η Σαουδική Αραβία.