Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την ευρωπαϊκή συνδρομή και αλληλεγγύη στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες να επανενώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Ένα διαχρονικό έγκλημα κατά του Παγκόσμιου Πολιτισμού συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Παρά την επίσημη θέση της UNESCO για την αναγκαιότητα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα με βάση την αρχή της διατήρησης της ακεραιότητας των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τις προσπάθειες της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών στον τόπο καταγωγής τους και δημιουργίας τους και την επανένωσή τους, το Βρετανικό Μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθούν να απέχουν από κάθε μορφής διάλογο για αυτό το μείζον θέμα του Παγκόσμιου Πολιτισμού» αναφέρει στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ σημειώνοντας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως η απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO που εγκρίθηκε ομόφωνα καλούσε τη βρετανική κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα για αυτό το κορυφαίο θέμα Πολιτισμού, την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Με αυτή την απόφαση αναγνωρίζεται μία πάγια θέση της Ελλάδας που έρχεται σε αντίθεση με αυτή της βρετανικής πλευράς ότι το ζήτημα των Γλυπτών αφορά μόνο το Βρετανικό Μουσείο και τη σχέση του με τα ελληνικά μουσεία. Παρ’ όλα αυτά το Βρετανικό Μουσείο σε ανακοινώσεις του αφενός δήλωσε ότι δεν υπάρχουν και δεν προγραμματίζονται συνομιλίες με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Μουσείο και αφετέρου ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν εκλάπησαν από το Λόρδο Έλγιν αλλά τα βρήκε στα μπάζα ή βρέθηκαν στα “χαλάσματα” γύρω από Μνημείο. Ένας ανιστόρητος και αστείος ισχυρισμός καθώς η ιστορική αλήθεια είναι ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκλάπησαν από το Λόρδο Έλγιν ενώ πολλές λίθοι της ζωοφόρου και μετόπες του Παρθενώνα πριονίστηκαν βάναυσα και μάλιστα κάποια από τα Γλυπτά έσπασαν στην προσπάθεια καταβίβασής τους. Ενώ ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου ουσιαστικά με πρόσφατες δηλώσεις επανάφερε το θέμα του δανεισμού από το Μουσείο στην Ελλάδα μέρους των Γλυπτών του Παρθενώνα για κάποιο διάστημα και επιστροφή τους στο Λονδίνο. Κάτι που έχει εδώ και χρόνια απορριφθεί από την Ελλάδα καθώς έτσι θα αναγνωρίζονταν ότι η κυριότητα των Γλυπτών ανήκει στο Βρετανικό Μουσείο.

Λόγω των συνθηκών που εκλάπησαν, η Ελλάδα δεν αποδέχεται και δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο ή στο Ηνωμένο Βασίλειο» προσθέτει ο κ. Κεφαλογιάννης.

Καταλήγοντας ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι θέση παίρνει σε αυτό το μείζον θέμα Παγκόσμιου Πολιτισμού και πώς μπορεί να συνδράμει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να επανενώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.