Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Τουρκία από το 13ο τακτικό συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και απάντησε στο προκλητικό κρεσέντο της Άγκυρας πως η Ελλάδα δεν ανοίγει διάλογο με το ανιστόρητο, το παράλογο και το παράνομο.

«Δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, το παράνομο και το παράλογο. Ο αληθινός πατριωτισμός δεν ζυγίζεται σε πομπώδη συνθήματα και δεν μετριέται με στολές και φιέστες. το εθνικό συμφέρον θέλει ισχυρές συμμαχίες και τις έχουμε. Ισχυρή άμυνα και τη χτίζουμε. Κρατάμε τις πόρτες μας κλειστές σε προκλήσεις αλλά ανοιχτές σε διάλογο», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα στο μεταξύ έχει αντιμετωπίσει επάλληλες κρίσεις, όμως η πατρίδα μας δεν ξέφυγε από την πορεία της.

«Μέσα από μία παγκόσμια αναστάτωση, την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ελλάδα σήμερα είναι ισχυρότερη από ό,τι ήταν τις τελευταίες 10ετίες και γεωπολιτικά και αμυντικά και οικονομικά», είπε ο πρωθυπουργός για την Ουκρανία.

«Κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους μετά τις εκλογές»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα και για τις εκλογές, αναφέροντας: «Διαβάζω ότι κάποιοι έχουν αϋπνίες τελευταία, σκεφτείτε πόσο θα χάσουν τον ύπνο τους μετά τα αποτελέσματα των επόμενων εκλογών. Προϋπόθεση είναι η πολιτική ασφάλεια. Σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον ισχυρό κράτος είναι το σταθερό κράτος. Φέτος η χώρα εξόφλησε πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ. Τον Αύγουστο θα ολοκληρώσουμε την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία. Εσείς οι νέοι είστε οι πιο κοσμοπολίτες από όλες τις γενιές. Σταδιακά όμως είδατε τις αλλεπάλληλες τρικυμίες να αμφισβητούν το ταξίδι σας στο μέλλον».

Το δίλημμα σήμερα είναι ή με τις βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες,

Όσον αφορά την παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ήδη υπηρετούν στην δημόσια παιδεία μας περισσότεροι από 16.000 νέοι εκπαιδευτικοί «οι πρώτες προσλήψεις εδώ και πάνω από μία 10ετία» και τόνισε: Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια εκπαίδευση των ίσων ευκαιριών, την οποία «αρνούνται οι αντίπαλοι μας υπονομεύοντας την πολιτική μας».

Το δίλημμα σήμερα είναι ή με τις βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες, είπε και κάλεσε να τοποθετηθούν όλοι ξεκάθαρα. «Εμείς ξέρουμε σε ποια πλευρά είμαστε, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας». Ο νόμος δεν θα σταματάει στις πύλες του πανεπιστημίου, οι ομάδες φύλαξης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σύντομα θα είναι εκεί προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι: «Νεολαία δεν σημαίνει μόνο μόρφωση, δουλειά, χρήματα. Κάθε νέα γενιά τα θέλει όλα και τα θέλει τώρα. Καλούς μισθούς, ελεύθερο χρόνο, συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο. Πάνω από όλα αλήθεια. Κανείς 20 έως 29 ετών να μην πληρώνει τέλη κινητής τηλεφωνίας. Το freedom pass έδωσε σε μισό εκατομμύριο νέους όχι μόνο το κίνητρο για να εμβολιαστούν αλλά και χρήματα για τον πολιτισμό».

Για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει μια τολμηρή στρατηγική ισότητας

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει μια τολμηρή στρατηγική ισότητας με ειδικά σχέδια για τους ΛΟΑΤΚΙ+», είπε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Ποτέ άλλοτε δεν αναπτύχθηκαν τόσες οριζόντιες δράσεις κατά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Πότε το κράτος δεν αντιμετώπισε τόσο κατάματα την εξάρτηση από τις ουσίες, τη μόρφωση στις φυλακές.

Προ ολίγων εβδομάδων είχα βρεθεί στον πρώτο χώρο εποπτευόμενης χρήσης. Τομή που ξεπερνά στερεότυπα και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Εμείς είμαστε η πραγματική προοδευτική δύναμη».

Το μήνυμα για την ΟΝΝΕΔ

«Η ΟΝΝΕΔ δεν θέλω να αποτελεί παράρτημα του κόμματος, ούτε οι νέοι φωτοτυπία των μεγάλων στελεχών, γιατί απαιτείται αμφισβήτηση. Έχετε συνεπώς διπλό ρόλο: από τη μία να μεταφέρετε τις ιδέες μας σε κάθε νέο πολίτη, αλλά να εμπλουτίζεται την πολιτική μας από τα μηνύματα που παίρνετε από τη νέα γενιά. Η ΟΝΝΕΔ μεγάλωσε, με 82.757 μέλη. Είμαι περήφανος γιατί μέσα από την ψηφιακή ανάδειξη των 2300 συνέδρων δείξαμε ότι μπορούμε να λειτουργούμε δημοκρατία . Η ΟΝΝΕΔ δεν λειτουργεί αποστειρωμένα αλλά δρα μέσα στην κοινωνία.

Ορφέα είναι βαριά η φανέλα του προέδρου της ΟΝΝΕΔ αλλά σου εύχομαι από τώρα καλή δύναμη. Από τότε που βρεθήκαμε τελευταία φορά η χώρα βίωσε πολλές προκλήσεις, Έβρος, πανδημία, Ουκρανία, ενεργειακή έκρηξη και όλα αυτά ενώ από το καλοκαίρι του 2019 η οικονομία μας έμπαινε σε τροχιά ανάπτυξης. Παρά τις διαδοχικές τρικυμίες η πατρίδα μας δεν ξέφυγε από την πορεία της, κερδίσαμε τα στοιχήματα. Η Ελλάδα σήμερα είναι ισχυρότερη από ό,τι ήταν τις τελευταίες δεκαετίες: οικονομικά, αμυντικά, γεωστρατηγικά».