Ο Νίκος Δένδιας έστειλε ακόμα ένα μήνυμα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, σημειώνοντας ότι η χώρα τιμά τους 350.000 Έλληνες «που σφαγιάσθηκαν ή εκτοπίσθηκαν από τις οθωμανικές αρχές».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στην Αθήνα με τον ομόλογο του από τη Ρουάντα και σημείωσε ότι «η επίσκεψή σας σήμερα λαμβάνει χώρα, μόλις μία ημέρα μετά την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων. Την ημέρα αυτή τιμούμε τη μνήμη των άνω των 350.000 Ελλήνων του Πόντου οι οποίοι πριν από 103 χρόνια σφαγιάσθηκαν ή εκτοπίσθηκαν από τις οθωμανικές αρχές. Και θα θέλαμε και άλλη κράτη, στη δική μας ευρύτερη περιοχή, να ακολουθήσουν το λαμπρό παράδειγμα της Ρουάντα. Να αναγνωρίσουν τις μελανές σελίδες, να συμφιλιωθούν με το παρελθόν, να ζητήσουν συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων των θηριωδιών».

Συνάντηση Νίκου Δένδια με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντα Vincent Biruta

Επίσης, αναφερόμενος στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρουάντα στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας τη χαρακτήρισε ιστορική, καθώς πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Ρουάντα στην Ελλάδα, και έκανε λόγο και για έμπρακτη απόδειξη της εντατικοποίησης των επαφών της ΕΕ, της Ελλάδας με την Υποσαχάρια Αφρική. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η επίσκεψη του Βίνσεντ Μπιρούτα στην Αθήνα έρχεται σε συνέχεια της δικής του επίσκεψης στο Κιγκάλι τον περασμένο Νοέμβριο.

Πέρα από τις διμερείς σχέσεις, οι συνομιλίες των δύο υπουργών Εξωτερικών κάλυψαν διάφορα διεθνή και περιφερειακά θέματα, όπως τις σχέσεις ΕΕ – Αφρικής, τις προκλήσεις στην ασφάλεια και σταθερότητα που αντιμετωπίζει η Υποσαχάρια Αφρική και το Σαχέλ, με τον Νίκο Δένδια να εκφράζει την εκτίμησή του για τον εποικοδομητικό ρόλο της Ρουάντα στις προσπάθειες για την παγίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Υποσαχάρια Αφρική. Μάλιστα, σημείωσε ότι η Ρουάντα είναι η 4η χώρα στον πλανήτη σε συνεισφορά ειρηνευτικών δυνάμεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Μετά το πέρας των κοινών δηλώσεων ακολούθησε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών στον ομόλογό του της Ρουάντα, κατά τη οποία συζήτησαν για τις προοπτικές ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, καθώς και διάφορα διεθνή και περιφερειακά θέματα.