Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στις 11:00 θα κάνει ανακοινώσεις στο υπουργείο Υγείας για τον οδικό χάρτη για τη χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Το βέβαιο είναι ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι χωρίς περιορισμούς για όλο τον πληθυσμό, τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους. Βασική προϋπόθεση για επιστήμονες και κυβέρνηση θεωρείται η καλή επιδημιολογική εικόνα και να μην επιβαρυνθεί το ΕΣΥ.

Έτσι, θα ανασταλεί η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον τουρισμό θα χαλαρώσουν, ενώ δεν θα απαιτούνται τεστ για την είσοδο σε εστίαση και διασκέδαση. Το ίδιο θα ισχύσει και όσον αφορά στα τεστ στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές, τα μέτρα θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο.

Εξαπλώνεται η νέα μετάλλαξη Όμικρον ΧΕ

Κορονοϊός

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν οι ειδικοί τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον. Μέσα σε μια εβδομάδα διπλασιάστηκαν τα κρούσματα αυτής της μετάλλαξης στη Βρετανία.

Στη Νότια και Ανατολική Βρετανία έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα από τα 1.179 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον XE. Υπήρξαν επίσης αναφορές για εντοπισμό κρουσμάτων αλλού στον κόσμο, όπως π.χ. στην Ινδία λόγω των ταξιδιωτών.

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα, η Όμικρον ΧΕ μεταδίδεται πιο γρήγορα από την Όμικρον 1 και 2 αλλά παραμένει ακόμα άγνωστο πόσο πιο λοιμογόνος είναι. Πάντως, μέχρι στιγμής τονίζεται ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση στους άνω των 70 ετών

Πρωτεϊνικό εμβόλιο Novavax

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για ραντεβού για τους πολίτες άνω των 70 ετών που θέλουν να εμβολιαστούν με τέταρτη δόση και την ερχόμενη Παρασκευή (15/4) για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Σημειώνεται ότι όπως επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού δεν είναι υποχρεωτική και ούτε συνδέεται με τα πιστοποιητικά, αλλά αποτελεί απλώς μια σύσταση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τη χορήγηση τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, καθώς δεν είναι επαρκή τα επιστημονικά δεδομένα, ωστόσο είπε ότι εξετάζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η τρίτη δόση στα παιδιά.