Την δημιουργία μιας ειδικής διακομματικής, κοινοβουλευτικής επιτροπής, διαβούλευσης και λογοδοσίας για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης πρότεινε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου η πρόταση εντάσσεται στις θεσμικές πρωτοβουλίες του προέδρου του κόμματος με στόχο τη διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η επιτροπή σύμφωνα με την πρόταση «θα αναλάβει ως έργο εθνικού ενδιαφέροντος την εποπτεία, τον έλεγχο, τη συνεχή αξιολόγηση και επαναξιολόγηση του τρόπου χρηματοδότησης, του τρόπου εφαρμογής και την πορεία υλοποίησης των δράσεων και των οροσήμων που αφορούν τους πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ελλάδα καθώς και των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου: «Σε μια περίοδο που ελληνική οικονομία και η πλειοψηφία των πολιτών στενάζουν από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας οι συγκεκριμένοι πόροι, οι οποίοι ανέρχονται σε πρωτοφανή ύψη, μπορούν να στηρίξουν πραγματικά την κοινωνία, να δώσουν ανάσες στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και σημαντικές προοπτικές στην ελληνική οικονομία. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται με χαρακτηριστική αδιαφάνεια τα δημόσια οικονομικά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα υπερβαίνουν τη θητεία μίας κυβέρνησης καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να υπάρξουν θεσμικές τομές στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της λογοδοσίας και εγγυήσεις για την ασφαλή, κοινωνικά δίκαιη και εθνικά επωφελή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν υπάρξει και σε επίπεδο ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι οποίες θα πρέπει να αποτελέσουν έμπνευση και “καλή πρακτική” για ανάλογες πρωτοβουλίες και σε εθνικό επίπεδο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε, σύμφωνα με το άρθρο 118 του Κανονισμού της Βουλής, πρόταση για τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής με την προσθήκη σχετικής διάταξης στο άρθρο 44 που θα προβλέπει τη σύσταση «Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και Λογοδοσίας για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για το ΕΣΠΑ 2021-2027».

Για το ζήτημα αυτό, ο κ. Τσίπρας είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής, όπου του ευχήθηκε περαστικά και ταχεία ανάρρωση, καθώς έχει βρεθεί θετικός στον κορονοϊό, και τον ενημέρωσε για την σχετική πρωτοβουλία.

Ο κ. Τασούλας απάντησε ότι θα εξετάσει την πρόταση και θα απαντήσει μόλις αναρρώσει και επιστρέψει στα καθήκοντά του, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου.