Με την φράση: «Η Ελλάδα δεν τρέφει αυταπάτες αλλά δεν σταματά και να συζητά», περιγράφουν στην κυβέρνηση τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την Τουρκία μετά και την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ένα 24ωρο μετά το τετ α τετ των δυο ανδρών στην Κωνσταντινούπολη η Αθήνα «είδε» να γίνονται παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και «άκουσε» το τηλέφωνο του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος νοσεί με κορονοϊό, να χτυπά και από την άλλη άκρη της γραμμής ο Τούρκος Πρόεδρος και να του εύχεται περαστικά.

Η κυβέρνηση κρατά την θετική αίσθηση που άφησε η συνάντηση των δυο ανδρών όπως και την διαπίστωση ότι για παράδειγμα υπήρξε συναντίληψη για τις διαφορετικές συνθήκες που προκαλεί η εισβολή στην Ουκρανία. Δεν παραβλέπει ωστόσο, και αξιολογεί το θέμα των προκλήσεων με την μορφή παραβιάσεων γνωρίζοντας καλά ότι με μια συνάντηση δεν «σβήνονται» προβλήματα δεκαετιών. «Είμαστε ρεαλιστές, αλλά η χθεσινή συνάντηση ήταν ένα βήμα», είπε το βράδυ της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Στο Μαξίμου μένουν επίσης στην διαπίστωση ότι οι τόνοι ήταν διαφορετικοί και ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να επανατοποθετεί την στάση του σε πολλά θέματα και κυρίως σε αυτό του αναθεωρητισμού.

Θεωρούν επίσης βασική προϋπόθεση για να φτάσουμε σε τουλάχιστον 2 σημαντικά ορόσημα του επόμενου διαστήματος, όπως για παράδειγμα το Ανώτατο Συμβούλιο που προγραμματίζεται για το Φθινόπωρο στην Θεσσαλονίκη, να κυλήσουν όλα στο πνεύμα της Κυριακάτικης συνάντησης.

Ενημερώνει τους αρχηγούς

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι «περίπου ασυμπτωματικός», άρχισε από χθες έναν μαραθώνιο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους αρχηγούς των κομμάτων ξεκινώντας από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που έσπευσε να του ευχηθεί περαστικά μόλις έγινε γνωστό ότι νοσεί με κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τηλεφώνημα των δυο ανδρών κράτησε 20 λεπτά και ήταν σε πολύ καλό κλίμα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υγεία του πρωθυπουργού και να ακούει με προσοχή όσα του μετέφερε ο κ. Μητσοτάκης για την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Περίπου 15 λεπτά ήταν και η διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά τον κ.Ανδρουλάκη για την συζήτηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και σημείωσε ότι είναι θετικό σε αυτή την συγκυρία να υπάρχουν δίαυλοι συνεννόησης και αποκλιμάκωσης χωρίς όμως να δίνεται περιθώριο στην Τουρκία να συνεχίζει το γαϊτανάκι των προκλήσεων. Και φυσικά, σε ανθρώπινο επίπεδο, ο κ. Ανδρουλάκης ευχήθηκε περαστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σήμερα, στις 10.00, ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στις 10.30, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και στις 11.30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.