Την Έκθεση Πεπραγμένων για το έτος 2020 παρέλαβε σήμερα από τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνο Μενουδάκο, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Υποβάλλοντας την Έκθεση ο κ. Μενουδάκος αναφέρθηκε στις έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και στα ζητήματα που ανέκυψαν σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ιδιωτικότητα.

Ο κ. Μενουδάκος επεσήμανε ότι αρκετές ανεξάρτητες εποπτικές αρχές, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, εξέδωσαν ανακοινώσεις και κατευθυντήριες οδηγίες που είχαν ως αφετηρία τη σκέψη ότι ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η λοιπή σχετική νομοθεσία παρέχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας δεδομένων υγείας για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά με την τήρηση των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων των πολιτών.

Έκθεση Βουλή

Ο Πρόεδρος της Αρχής συμπλήρωσε ότι το 2020 η Αρχή, επιδεικνύοντας άμεσα ανακλαστικά και γρήγορη προσαρμογή στις νέες συνθήκες, εξέδωσε σημαντικές αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, τη δημόσια διοίκηση και τις εργασιακές σχέσεις.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα διαδικτυακή πύλη της Αρχής, που βασικός της στόχος είναι η αναβάθμιση της ενημέρωσης των πολιτών και η ευαισθητοποίησή τους για τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματά τους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής διαβίβασε την Έκθεση προς ενημέρωση και συζήτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.