Πιθανότατα αύριο Τρίτη θα συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να εκκινήσει η νέα φάση διάρκειας 30 ημερών που θα κρίνει και το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, όπως επισήμανε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης. Μάλιστα όπως ενημέρωσε το Σώμα, την ίδια μέρα αναμένεται να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και τα τελικά σχέδια των συμβάσεων για τους 2 ανοιχτούς διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Θα υποβληθούν σχετικές δεσμευτικές προσφορές μέχρι τα μέσα του Μαρτίου. Τακτοποιείται μια σειρά εκκρεμών ζητημάτων που αφορά τις άδειες, περιβαλλοντικές και αυθαιρέτων, για να μην υπάρχει πρόβλημα στο να επιτευχθεί στο καλύτερο δυνατό τίμημα και να γίνουν επενδύσεις για να εισέλθει η εταιρία σε αναπτυξιακή τροχιά» όπως είπε.

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση αναζητά τις βέλτιστες λύσεις για το σύνολο των εργαζομένων μέσω του υπουργείου Εργασίας. Η ΛΑΡΚΟ παραμένει ανοιχτή και βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για να συνεχίσει τη δραστηριότητα της. Η εξαιρετικά δύσκολη κατάστασή της απαιτεί σοβαρότητα ειλικρίνεια και διακομματική συναίνεση. Έχουμε χρέος και ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους και τους φορολογούμενους. Όσοι ξεστόμιζαν εύκολες υποσχέσεις απέτυχαν να βρουν λύσεις όταν μπορούσαν.

Τώρα, είναι η ώρα των αποφάσεων, των πράξεων και της ευθύνης. Επί χρόνια η εταιρία λειτουργούσε με αρνητικά ίδια κεφάλαια κίνησης, βασισμένη στη καθυστέρηση εξόφλησης των υποχρεώσεών της. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας σε προμηθευτές, εργολάβους, τράπεζες και ασφαλιστικά άγγιξαν τα 500 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη οφειλή ήταν στη ΔΕΗ: 144 εκατ. ευρώ το 2012, 242 το 2016, 350 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2020. Η οφειλή αυξάνονταν κατά 5 με 5,5 εκατ. ευρώ κάθε μήνα. Η Ελλάδα στις 21 Ιανουαρίου 2020 καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση για παράνομες παρεμβάσεις στη ΛΑΡΚΟ, με 140 εκατ ευρώ. Επιβλήθηκε πρόστιμο 4,4 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης από το 2017».