Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, με τον υφυπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, να απαντά στις επικρίσεις.

Ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι με την Τρόικα υπήρξε «συνεννόηση σε σημαντικότατα ζητήματα» και πρόσθεσε ότι «Κάποιες στιγμές φτάσαμε στο αδιέξοδο – και φτάσαμε όταν ζητήθηκε να είναι το ποσοστό αναπλήρωσης στο 48%, για 40 χρόνια ασφάλισης. Αυτό οδηγούσε σε ένα σύστημα όπου δεν μπορούσε κανένα ταμείο να σταθεί, αφού θα πλήρωνε 450 ευρώ ο εργαζόμενος το μήνα για 500, 600 ευρώ σύνταξη. Το σύστημα θα κατέρρεε από μόνο του και θα μιλούσαμε πραγματικά για βασική σύνταξη συν μια ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα».

«Δεν λέμε ότι πετύχαμε πολλά», παραδέχθηκε ο υφυπουργός προσθέτοντας ότι «αν φέρναμε όμως το σχέδιο όπως φαινόταν να ζητείται να διαμορφωθεί, φαντάζομαι ότι δεν θα υπήρχε χώρος για να συζητήσουμε τέτοιου είδους ρυθμίσεις».

Ο κ. Κουτρουμάνης διέψευσε κατηγορηματικά πως υπάρχει σκέψη για κατάργηση του ΕΚΑΣ και σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες είπε ότι υπάρχει «σημαντική βελτίωση» των συντάξεων στα ταμεία τους, επισημαίνοντας ότι «θα πληρώνουν βέβαια, τα ίδια τα ταμεία τις συντάξεις, αλλά οι κοινωνικοί πόροι θα μοιράζονται δίκαια στο εσωτερικό τους – και όχι οι παλιές γενιές να τα παίρνουν όλα και οι νεώτεροι τίποτα».