Έμφαση στο κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης επιχειρεί να δώσει ο πρωθυπουργός με τις πρώτες ημέρες του χρόνου να τον βρίσκουν κοντά στους πολίτες προκειμένου να ακούσει από πρώτο χέρι όσα τους απασχολούν. Η ατζέντα αλλάζει προκειμένου να δημιουργηθούν κυματοθραύστες απέναντι σε μια δίδυμη κρίση, την υγειονομική αλλά και την ενεργειακή. Ειδικά όσον αφορά στην δεύτερη, ο αντίκτυπος είναι μεγάλος και βαρύς στα νοικοκυριά και για τον λόγο αυτό το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται διαρκώς σχέδια τα οποία προσαρμόζει και τα παρουσιάζει με την μορφή μέτρων ανάλογα με την συγκυρία.

Η κοινωνική ατζέντα του Μαξίμου επιχειρείται να έχει εφαρμογές σε τομείς όπως η δημόσια υγεία, η οποία είναι το νούμερο ένα εν καιρώ πανδημίας, η παιδεία, η εργασία αλλά και φυσικά το καλάθι της νοικοκυράς.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο η κάλπη αρχίζει να αχνοφαίνεται στο βάθος του τούνελ, είναι να καταδείξει ότι παρά τα όσα κοσμογονικά συμβαίνουν στην χώρα μας αλλά και στον πλανήτη η μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας δεν αλλάζει και ότι σύντομα όταν θα έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία, θα φανούν τα αποτελέσματα του έργου που έχει γίνει σε επίπεδο σχεδιασμού.

Πρόσφατο παράδειγμα του ανοίγματος του πρωθυπουργού στην κοινωνία είναι η περιοδεία που έκανε στα Μέγαρα με συγκεκριμένους σταθμούς πάντα με την πιο συστηματική ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού που αφουγκράζεται τα προβλήματα των κατοίκων κάθε περιοχής και τα μεταφέρει στους κυβερνητικούς επιτελείς.

Τα Μέγαρα ήταν μόνο η αρχή

Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στην Πειραιώς, η ατζέντα των ταξιδιών του πρωθυπουργού τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος συνεχώς εμπλουτίζεται και θα τον δούμε να μεταβαίνει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τόσο για να αναδείξει το έργο που έχει γίνει με την μορφή εμβληματικών έργων που αλλάζουν τον χαρακτήρα του κάθε τόπου αλλά και δημιουργούν θέσεις εργασίας έτσι ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο.

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πτηνοτροφική μονάδα στα Μέγαρα

Στις «εξορμήσεις» του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Περιφέρεια θα περιλαμβάνεται σίγουρα η Θεσσαλονίκη, η Δυτική Ελλάδα αλλά και η Κρήτη και η λίστα αυτή θα εμπλουτίζεται διαρκώς. Σε αυτές τις τρεις περιοχές ειδικά είναι σε εξέλιξη μεγάλα έργα όπως το Στρατόπεδο Μελά στην Θεσσαλονίκη, ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη αλλά και ο οδικός άξονας Πάτρας – Πύργου, ένα έργο ανάσα για τα δυτικά της χώρας.

Συνέχεια στην εξωστρέφεια

Στον προγραμματισμό του πρωθυπουργού είναι και σημαντικά ταξίδια στο εξωτερικό. Η Σύνοδος Ευρώπης – Αφρικής αλλά και επισκέψεις σε Σερβία και Κροατία είναι στο πλάνα του Μεγάρου Μαξίμου. Ειδικά σε χώρες που είναι στην γειτονιά μας η κυβέρνηση ρίχνει μεγάλο βάρος καθώς υπάρχουν παραδοσιακές σχέσεις, ειδικά με το Βελιγράδι αλλά και το Ζάγκρεμπ όπου Μητσοτάκης και Πλένκοβιτς έχουν πολλά κοινά καθώς ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η σύμπλευση σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο την Βαλκανική αλλά και την Ευρώπη είναι βέβαιη.

Πιο σημαντικό από όλα βεβαίως θεωρείται το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ όπου αναζητείται η κατάλληλη ημερομηνία για να προγραμματιστεί καθώς από αυτό θα προκύψουν σημαντικά ζητήματα τόσο για τα εθνικά μας θέματα, όσο και για την οικονομία αλλά και την ενέργεια. Ένα τετ α τετ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα βοηθήσει την κυβέρνηση να δει από κοντά σε ποιο σημείο είναι οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ αλλά και σε τι να ελπίζει για το μέλλον.

Η επίσκεψη αυτή αναφέρουν πληροφορίες δεν αποκλείεται να γίνει και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Για ακόμα μια φορά ο πρωθυπουργός έδωσε από το Στρασβούργο το στίγμα των πολιτικών που θα ακολουθήσει σε μεταναστευτικό, ενέργεια αλλά και στα εθνικά μας θέματα.

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελετή εις μνήμην του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης για ακόμα μια φορά έδειξε αποφασισμένος να συνεχίσει την τακτική της αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων μας πάντα όμως με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και έδειξε ότι εκείνος που ακολουθεί αντίθετο δρόμο είναι η Τουρκία.

Άλλωστε η Άγκυρα παρά την χείρα φιλίας που διαρκώς τείνει η Αθήνα δείχνει να μην αλλάζει τακτική και για τον λόγο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι υπάρχει έτοιμη μία δέσμη πιθανών περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μια επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Τέλος, όσον αφορά στα ενεργειακά τονίζεται σε κάθε ευκαιρία ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί περιοχή στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και στον ενεργειακό χάρτη. «Η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται πολύ πιο σημαντική και από την άποψη της διερεύνησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο με τη μορφή κυρίως του LNG που θα μπορούσε να εξαχθεί από την Αίγυπτο. Ωστόσο, προωθούμε επίσης ενεργά τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με την Αφρική, στην περίπτωσή μας με την Αίγυπτο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.