Στις 11:30 ανακοινώνονται τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ενόψει των γιορτών και υπό την σκιά της μετάλλαξης Όμικρον. Στην ενημέρωση που θα πραγματοποιηθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου θα παραβρίσκεται και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά και το πέρας της τηλεδιάσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τι θα ισχύσει άμεσα

Το πρώτο πακέτο μέτρων με άμεση εφαρμογή, περιλαμβάνει:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και σε εξωτερικούς χώρους.
  • Διπλή μάσκα ή μάσκα αυξημένης προστασίας (ΚΝ95) σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Υποχρεωτικό rapid test για όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα από κάθε πύλη εισόδου τη 2η και 4η ημέρα από την άφιξή τους.
  • Αναβολή όλων των εορταστικών εκδηλώσεων.
  • Αγώνες χωρίς θεατές στα γήπεδα.

Ειδικά για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, οι οποίες είναι πολλές σε όλη την Ελλάδα, την απόφαση για την ματαίωσή τους έχουν οι δήμοι. Και ήδη από χθες (22/12) το βράδυ έχει γίνει ένα μικρό «τσουνάμι» ακυρώσεων.

Τα μέτρα με το νέο έτος

Το δεύτερο πακέτο μέτρων θα μοιάζει περισσότερο με οδηγίες ή και συστάσεις. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα θα είναι η επέκταση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό που να αγγίζει ίσως και το 60%.

Επίσης, όσον αφορά στην εστίαση και στην νυχτερινή διασκέδαση αναμένεται να επανέλθει η απαγόρευση των ορθίων σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα, η μείωση της πληρότητας στα καταστήματα και ωράριο λειτουργίας με λήξη τα μεσάνυχτα.

Στο τραπέζι είναι και η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού με το ηλικιακό όριο να κατεβαίνει στα 50 έτη.

Σχολεία

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να ματαιωθούν οι σχολικές εκδρομές. Θέμα επαναφοράς της τηλεκπαίδευσης δεν τίθεται – μέχρι στιγμής – επιμένουν κυβερνητικές πηγές, αλλά ούτε και να ανοίξουν αργότερα από το προβλεπόμενο τα σχολεία. Δεν αποκλείεται ωστόσο να αλλάξει το πρωτόκολλο για τα σχολεία και τον περίφημο κανόνα του 50+1 κρούσματα σε μια τάξη για να κλείνει το τμήμα.