Ένα πολύ κρίσιμο δεκαήμερο ξεκινάει από σήμερα με το βλέμμα στραμμένο στις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς. Ήδη η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες με τελευταία την Γερμανία αποφασίζουν σκληρά μέτρα και η Ελλάδα προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει χρόνο και να εμποδίσει όσο γίνεται την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου σε ευρεία σύσκεψη θα αποφασιστεί αν θα ανακοινωθούν νέα μέτρα για την αποτροπή ενός πέμπτου κύματος με την μετάλλαξη Όμικρον να οδηγεί το άρμα της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός χθες (21/12) στο υπουργικό συμβούλιο έθεσε το πλαίσιο και μίλησε για σχέδιο δυο φάσεων με την πρώτη να την βιώνουμε από σήμερα και να ξορκίζουμε την δεύτερη κάνοντας αναφορά σε μέτρα που έχουν δοκιμαστεί και στο παρελθόν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν σε όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, 2 δωρεάν self test με τη σύσταση αυτά να διενεργηθούν, ένα πριν από τις γιορτές κι ένα αμέσως μετά τα ρεβεγιόν.

Ποια μπορεί να είναι αυτά τα μέτρα

Τα μέτρα αυτά δεν είναι άλλα από την τηλεργασία, που ήδη εφαρμόζεται σε μικρό όμως ποσοστό, ο περιορισμός του ωραρίου στην εστίαση και στην διασκέδαση ίσως και της πληρότητας. Για την τηλεργασία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να διευρυνθεί σε ποσοστό έως 60% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Στο παρελθόν, υπήρχε η απαγόρευση ορθίων σε μπαρ, ενώ όσον αφορά στην εστίαση θα μπορούσε να περιοριστεί ο αριθμός ατόμων ανά τραπέζι που σήμερα είναι έως 10.

Το μέτρο του περιορισμού της πληρότητας θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί και σε θέατρα και κινηματογράφους αλλά και σε συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε να αποφασίζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και όχι μόνο στους εσωτερικούς χώρους.

Στο τραπέζι η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού αφορά αυτή την στιγμή, υγειονομικούς αλλά και τους άνω των 60. Εδώ, δεν αποκλείεται στα μέτρα που θα ανακοινωθούν να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στους άνω των 50 αν τα ποσοστά εμβολιασμών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα που πάντα θεωρούνταν κομβική, παραμείνουν χαμηλά.

Αυτά τα οποία αποκλείουν από την κυβέρνηση, άλλωστε το είπε ξεκάθαρα και ο πρωθυπουργός, είναι δυο τινά: το κλείσιμο των σχολείων αλλά και το καθολικό lockdown.

Όπως και να έχει, όλα αυτά δεν παύουν να είναι σχέδια επί χάρτου, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον είναι τόσο απρόβλεπτη που έχει ανατρέψει σχεδιασμούς κρατών, έχει οδηγήσει κυβερνήσεις να αποφασίζουν σκληρά ή και μίνι lockdown και έχει αναβάλλει ακόμα και πρωτοχρονιές σε μεγάλες μητροπόλεις της Ευρώπης. Άλλωστε, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει και την δραματική προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το βράδυ της Τρίτης (21/12) ο οποίος είπε ότι η Όμικρον εξελίσσεται σε καταιγίδα.

Από το πως και με τι ταχύτητα θα εξαπλωθεί η μετάλλαξη Όμικρον και στην χώρα μας θα κριθούν πολλά. Και ίσως, τα παραπάνω μέτρα να φτάσουν να μοιάζουν αδύναμα, κάτι το οποίο όλοι απεύχονται.